Wykonanie
Sezon na
cukinię dalej trwa, zatem korzystajmy z tego :-) Tym razem połączyłam ją z
pieczarkami i muszę przyznać smakowała wybornie...Składniki:3
torebki ryżuok. 70 dag
pieczarek1 mała
cukinia2
cebulesól,
pieprztarty
ser żółty do posypaniatłuszcz do smażenia np.
masłoWykonanie:
Pieczarki umyć i przesmażyć na patelni, kiedy odparuje z nich nadmiar
wody, dodać pokrojoną
cebulę i
masło. Chwilę podusić. Następnie dodać umytą i startą na grubej tarce
cukinię. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, krótko poddusić.
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i wymieszać w garnku razem z
cukinią i
pieczarkami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego tłuszczem. Wierzch posypać tartym
żółtym serem.Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 st.C.Przed podaniem udekorować
natką z
pietruszki. Można również polać
ketchupem.Smacznego :-)