ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

nazwa

Wykonanie

Ciągle próbuję przekonać moich chłopaków do brukselki. W moim małym rozumku nie chce się mieścić to, że ktoś może jej nie lubić. Ma ona co prawda dość specyficzny smak, ale ja go uwielbiam. Nie byłam więc szczególnie zmartwiona, kiedy spotkałam się z prośbą, abym wyjadła wszystkie główki z zapiekanki ;p
Zmodyfikowany nieco przepis pochodzi z książki „Dania z piekarnika”
Składniki :
75 dag ziemniaków
750 ml wywaru warzywnego
30 dag brukselki
4 czerwone cebule
2 duże łyżki masła klarowanego
150 ml śmietany
10 dag żółtego sera (u mnie gouda)
masło do natłuszczenia formy
przyprawy: 1 łyżeczka mielonego kminku, sól i pieprz, przyprawa do ziemniaków
Ziemniaki umyj i obierz, następnie pokrój na plasterki o grubości około 3 mm. Bulion doprowadź do wrzenia, lekko osól i obgotowuj partiami ziemniaki (około przez 3 minuty), wyjmuj łyżką cedzakową i odsączaj (umieszczałam je na durszlaku). Do reszty wywaru wrzuć oczyszczone brukselki i gotuj je przez 3 minuty, następnie odcedź.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle – dopraw solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem i ułóż na dnie połowę ziemniaków, posyp je przyprawą. Na nich umieść równomiernie brukselki (te większe warto przekroić) i kolejną partię ziemniaków. Na wierzchu rozprowadź grubą warstwę cebuli.
Śmietanę dopraw solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem. Wylej na zapiekankę i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika na środkową szynę i piecz przez pół godziny.
Related Posts
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Tarta ziemniaczana z cebulą i pieczarkami
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Zupa zbójecka
Botwinka zapiekana z jajkiem, tymiankiem i bryndzą
Źródło:http://agatagotuje.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-brukselka