Wykonanie
Ciągle próbuję przekonać moich chłopaków do
brukselki. W moim małym rozumku nie chce się mieścić to, że ktoś może jej nie lubić. Ma ona co prawda dość specyficzny smak, ale ja go uwielbiam. Nie byłam więc szczególnie zmartwiona, kiedy spotkałam się z prośbą, abym wyjadła wszystkie główki z zapiekanki ;p
Zmodyfikowany nieco przepis pochodzi z książki „Dania z piekarnika”Składniki :75 dag
ziemniaków750 ml
wywaru warzywnego30 dag
brukselki4
czerwone cebule2 duże łyżki
masła klarowanego150 ml
śmietany10 dag
żółtego sera (u mnie gouda)
masło do natłuszczenia formy
przyprawy: 1 łyżeczka mielonego
kminku,
sól i
pieprz,
przyprawa do ziemniakówZiemniaki umyj i obierz, następnie pokrój na plasterki o grubości około 3 mm.
Bulion doprowadź do wrzenia, lekko
osól i obgotowuj partiami
ziemniaki (około przez 3 minuty), wyjmuj łyżką cedzakową i odsączaj (umieszczałam je na durszlaku). Do reszty
wywaru wrzuć oczyszczone
brukselki i gotuj je przez 3 minuty, następnie odcedź.Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na
maśle – dopraw
solą i
pieprzem.Naczynie żaroodporne nasmaruj
masłem i ułóż na dnie połowę
ziemniaków, posyp je
przyprawą. Na nich umieść równomiernie
brukselki (te większe warto przekroić) i kolejną partię
ziemniaków. Na wierzchu rozprowadź grubą warstwę
cebuli.
Śmietanę dopraw
solą,
pieprzem oraz mielonym
kminkiem. Wylej na zapiekankę i posyp
startym serem. Wstaw do piekarnika na środkową szynę i piecz przez pół godziny.
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąTarta ziemniaczana z
cebulą i
pieczarkamiZupa ogórkowa z
kaszą mannąZupa zbójecka
Botwinka zapiekana z
jajkiem,
tymiankiem i
bryndzą