Wykonanie
Długi majowy weekend upłynął nam na rozjazdach. Tam, gdzie byliśmy, aura nie sprzyjała ani grillowaniu, ani pieszym wycieczkom. Z racji swojego odmiennego stanu nie
mogę nawet powiedzieć, że pogoda była barowa. Nic tylko siedzieć i wygrzewać stare kości przy piekarniku… Jeśli Wy również czujecie się niedogrzani, to polecam Wam powtórzenie za mną eksperymentu kulinarnego, który roboczo został nazwany „ziemniaczaną tartą” z racji płaskiej formy, którą przybrał. Przypomina w smaku babkę ziemniaczaną, a jego zaletą jest to, że mimo tego, iż powstał z niewielkiej ilości składników, jest bardzo smaczny 😉
Składniki :1 kg
ziemniaków2
jajka3 czubate łyżki
mąki krupczatki1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
białego pieprzu1/2 łyżeczki mielonego
kminku3-4 duże
cebule1 łyżka klarowanego
masła5 sporych
pieczarek15 dag
żółtego seraObrane
ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odstaw na chwilę. Kiedy puszczą
wodę, odlej ją.Do masy ziemniaczanej wbij dwa
jajka, dodaj łyżeczkę
soli i
białego pieprzu, pół łyżeczki mielonego
kminku oraz 3 czubate łyżki
mąki krupczatki. Wymieszaj dokładnie i rozprowadź na formie do tarty, formując wyższe brzegi.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny.W międzyczasie
cebule pokrój w piórka i zeszklij je na
maśle klarowanym, delikatnie soląc do smaku.
Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki, a
ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Na przypieczony ziemniaczany spód wyłóż
cebulę, na niej poukładaj równomiernie
pieczarki.Całość posyp
serem i zapiekaj jeszcze przez 15-25 minut.
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZupa zbójeckaZapiekanka ziemniaczana z
brukselkąZupa krem z
pieczarekZiemniaczane babeczki gajowego