Wykonanie
O tej
porze roku
ziemniaki już mi nie smakują a
młodych jeszcze nie jadam dlatego muszę trochę kombinować w skutek czego jadamy pyzy, knedle, kopytka i inne kluski. Po knedlach z
mięsem mielonym oraz tych z
kurczakiem przyszła kolej na nadzienie
grzybowe. Jest to super zestaw, smakują wspaniale polane
masłem lub z surówką.
Składniki:1,5 kg ugotowanych
ziemniaków4 łyżki
mąki (dałam trochę więcej)3
jajkasól,
pieprz1
cebula50 dag
pieczareksól,
pieprzmasło do polania
Ziemniaki wyrobić z
mąką i
jajkami na ciasto, osolić.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni razem z
cebulą. Przyprawić i dobrze wymieszać. Z ciasta urywać kulki, formować płaskie placki, układać farsz i zawijać tak aby powstały okrągłe knedle. Wrzucać gotowe kluski na wrzącą, osoloną
wodę i gotować ok. 10 minut. Podawać polane
masłem.