Wykonanie
SKŁADNIKI:1,5 kg ugotowanych
ziemniakówmąka ziemniaczana1
jajo1 mała pierś z
kaczki ugotowana (u mnie pierś z
kaczki z rosołu z poprzedniego dnia)0,5 kg
pieczarek1
cebulkasól,
pieprzłyżka
masłaWYKONANIE:Ugotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce na gładką masę.Ugotowaną pierś z
kaczki podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce.
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Na patelni rozgrzać łyżkę
masła i poddusić
cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Do
cebulki dodać starte
pieczarki i smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar
wody. Gotowe
pieczarki przełożyć do zmielonego
mięsa, doprawić
solą i
pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.Zmielone
ziemniaki włożyć do dużej miski wyrównać na płasko podzielić na równe 4 części, wyjąć jedną część i w puste miejsce wsypać tyle
mąki ziemniaczanej, ile jest miejsca po wyjętej części
ziemniaków. Gdy wsypiemy
mąkę z powrotem wkładamy wyciągnięte
ziemniaki, dodajemy jedno
jajko i szczyptę
soli i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości
śliwki spłaszczamy dłońmi na kształt placuszka, kładziemy łyżeczką farsz i zlepiamy w kuleczkę.Gotowe knedelki gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z
cebulką.Smacznego!