Wykonanie
Pizza głównie kojarzy się z
sosem pomidorowym. Nie tylko takim na pizzy, ale i podanym dodatkowo, obok
czosnkowego. Kiedyś z upodobaniem zajadałam „krawężniki” sieciowych placków, maczając je w tych sosach, ale wyrosłam z tego, kiedy spróbowałam pizzy takiej, jak
jada się we Włoszech – z dobrą, aromatyczną
oliwą.W domu bardzo trudno jest osiągnąć poziom, jaki reprezentuje pizza z najlepszych knajpek. Raz, że do tego potrzebne jest odpowiednie ciasto przygotowane z włoskiej
mąki typu 00, dwa – to ciasto nie jest robione godzinę, czy dwie wcześniej, ale ze 12 godzin na specjalnym
drożdżowym zaczynie (mam przepis do wypróbowania, czeka na „luźny weekend”), trzy – pizza jest wypiekana na kamieniu w wysokiej temperaturze i bardzo krótko. Dlatego ciasto jest cieniutkie i nie przeładowane pierdyliardem składników.Oprócz klasycznego
sosu pomidorowego, ciasto na pizzę można posmarować też np.
sosem beszamelowym – i na taką podaję tutaj przepis. Ten sos świetnie pasuje do wielu dań z piekarnika i tutaj również
daje dobry efekt. Zarówno Pannie Grymaśnej, która je głównie oczami, jak i Człowiekowi Wyżerce, taka kolacja z piekarnika bardzo przypadła do gustu i powtarzam ją raz na jakiś czas, żeby zrobić im święto.Do jej przygotowania potrzebne jest tylko
masło,
mąka,
mleko,
cukinia i
camembert (
drożdże i
przyprawy mam zawsze, więc ich nie liczę). Jak widać, z pięciu podstawowych składników można stworzyć coś nie tylko pięknego (taka się zrobiłam nieskromna), ale i smacznego.
Składniki (2 pizze o średnicy ok. 30 cm):500 g
mąki pszennej chlebowej (lub 00, jeśli posiadasz) + do późniejszego podsypania10 g
drożdży instant (2 łyżeczki)300 ml
wody1 płaska łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczka
soli morskiej½ łyżeczki suszonego
tymianku (opcjonalnie)
sos beszamelowy:2 łyżki
masła (ok. 30 g)1,5 łyżki
mąki pszennej300 ml
mlekaprzyprawy: szczypta
gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki
soli morskiej, ½ łyżeczki
białego pieprzu, ½ łyżeczki suszonego
tymianku na wierzch:200 g
camemberta (1 krążek) – polecam też Lazura1
młoda cukinia (ok. 250 g)Przygotuj ciasto na spód: do miski przesiej
mąkę, dodaj
sól,
cukier, suszony
tymianek i
drożdże. Wlej
wodę i wyrób gładkie, jednolite ciasto (około 10 minut ręcznie). Uformuj je w kulę, włóż do miski, przykryj folią, by nie wyschło i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi objętość.W międzyczasie zrób
sos beszamelowy: na małym ogniu rozpuść w rondelku
masło, wsyp
mąkę i podsmażaj ją przez dwie minuty. Następnie, mieszając trzepaczką, stopniowo dolewaj
mleko. Gdy wlejesz już całe, dodaj
przyprawy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Mieszaj cały czas, aby nie dopuścić do przypalenia. Odstaw sos do przestygnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób je jeszcze raz i podziel na dwie części. Każdą z nich uformuj na kształt okrągłego placka o średnicy 30 cm, rozciągając je w różne strony na blacie podsypanym
mąką, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki posmaruj nie za grubo
sosem beszamelowym i poukładaj na nich plasterki
camemberta i
cukinii.Wstaw na najniższy poziom piekarnika nagrzanego do 250ºC i piecz przez 12-15 minut (czas jest zależny od piekarnika, trzeba wyczuć) – kiedy brzegi się apetycznie zrumienią, pizza jest gotowa.
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremZapiekanka z
kapusty włoskiej i
mięsa pod beszamelemJagodzianki
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Bliny pszenno-gryczane