ßßß
Składniki (2 pizze o średnicy ok. 30 cm):500 g mąki pszennej chlebowej (lub 00, jeśli posiadasz) + do późniejszego podsypania10 g drożdży instant (2 łyżeczki)300 ml wody1 płaska łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka soli morskiej½ łyżeczki suszonego tymianku (opcjonalnie)sos beszamelowy:2 łyżki masła (ok. 30 g)1,5 łyżki mąki pszennej300 ml mlekaprzyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki soli morskiej, ½ łyżeczki białego pieprzu, ½ łyżeczki suszonego tymianku na wierzch:200 g camemberta (1 krążek) – polecam też Lazura1 młoda cukinia (ok. 250 g)Przygotuj ciasto na spód: do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, suszony tymianek i drożdże. Wlej wodę i wyrób gładkie, jednolite ciasto (około 10 minut ręcznie). Uformuj je w kulę, włóż do miski, przykryj folią, by nie wyschło i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi objętość.W międzyczasie zrób sos beszamelowy: na małym ogniu rozpuść w rondelku masło, wsyp mąkę i podsmażaj ją przez dwie minuty. Następnie, mieszając trzepaczką, stopniowo dolewaj mleko. Gdy wlejesz już całe, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Mieszaj cały czas, aby nie dopuścić do przypalenia. Odstaw sos do przestygnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób je jeszcze raz i podziel na dwie części. Każdą z nich uformuj na kształt okrągłego placka o średnicy 30 cm, rozciągając je w różne strony na blacie podsypanym mąką, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki posmaruj nie za grubo sosem beszamelowym i poukładaj na nich plasterki camemberta i cukinii.Wstaw na najniższy poziom piekarnika nagrzanego do 250ºC i piecz przez 12-15 minut (czas jest zależny od piekarnika, trzeba wyczuć) – kiedy brzegi się apetycznie zrumienią, pizza jest gotowa.


Related PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremZapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa pod beszamelemJagodziankiZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Bliny pszenno-gryczane