Wykonanie
Bardzo lubię takie dania.Niezbyt wyszukane, z kilku składników,a z efektem "wow"!Interesujące połączenie smaków, niezbyt oczywiste dla pizzy,sprawia, że zwykły
drożdżowy placek zamienia się w ciekawy posiłek.Polecam gorąco :)
Składniki:Ciasto (z porcji wychodzi 8 sztuk pizzerinek)2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3 dkg świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru3/4 płaskiej łyżki
soli2 łyżki
oleju1 szklanka letniej
wodyponadto10 dkg
szpinaku8
suszonych pomidorów1/2 łyżki
masłaserek camembertsól,
pieprz biały,
gałka muszkatołowa do smaku
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać do miski.
Drożdże z
cukrem rozpuścić w szklance letniej
wody. Do
mąki dodać
sól,
olej oraz rozpuszczone
drożdże. Zagnieść ciasto.Przykryć i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.W tym czasie oczyścić
szpinak. Chwilkę przesmażyć na
maśle, aby zmiękł. Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Z ciasta uformować 8 kulek, a następnie zrobić z nich 8 placuszków.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 15 minut.Każdy placek posmarować sosem (przepis znajdziecie TU), obłożyć
szpinakiem, pokrojonymi
pomidorami i plasterkami
sera. Piec w nagrzanym piekarniku, 6-8 minut w temp. 240 C.Smacznego :)