ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem

Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie, puszyste, drożdżowe bułeczki z przepysznym nadzieniem ze szpinaku, śmietankowego serka i suszonych pomidorów. Bułeczki oczywiście można zrobić w dowolnym kształcie, ale jak zdecydujemy się na śmieszne świnki, to łatwiej będzie przekonać dziecko do zjedzenia szpinaku. Moja córeczka w prawdzie szpinak bardzo chętnie zjada w każdej postaci, ale świnkowe bułeczki są tak urocze, że robię od czasu do czasu. Nie pamiętam już, gdzie widziałam je po raz pierwszy, eksperymentowałam też z innymi zwierzątkami, ale świnki są najprostsze w wykonani, więc Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem zrobiłam w takiej postaci.
Składniki:
Ciasto:
50g drożdży
Łyżka cukru
Szklanka wody
Szczypta soli
500g mąki
Jajko
1/3 szklanki oleju
Farsz:
125g świeżych liści szpinaku
½ łyżki masła
125g śmietankowego serka
50g suszonych pomidorów
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Dodatki:
Jajko do posmarowania bułeczek
Zielony pieprz marynowany na oczy
Wykonanie:
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto, na koniec dodając olej- można użyć oleju z zalewy z suszonych pomidorów, wtedy ciasto będzie miało ciekawszy smak. Z gotowego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Listki szpinaku, po dokładnym umyciu, siekamy i podsmażamy przez chwilę na maśle. Jak ostygnie dodajemy serek śmietankowy o naturalnym smaku, suszone pomidory pokrojone w kostkę i wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Wyrośnięte ciasto przenosimy na blat. Dzielimy na porcje i wałkujemy na grubość 0 , 5-1 cm.
Wycinamy większe kółka szklanką i mniejsze kieliszkiem. Niektóre z mniejszych kółek przecinamy na 4 części- będą to uszy naszych świnek.
Do miseczki wbijamy jajko, które roztrzepujemy widelcem.
Na większym kółku kładziemy trochę farszu, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, Zakrywamy drugim kółkiem takiej samej wielkości i dokładnie sklejamy brzegi. Na środku, przy pomocy jajka, przyklejamy mniejsze kółko- to będzie nos- nożem robimy nozdrza. Nad nosem wbijamy dwa ziarenka marynowanego pieprzu a po bokach mocujemy uszy- również za pomocą roztrzepanego jajka.
Uformowane bułeczki zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15-20 minut.
Dziecięce przysmaki - jak zachęcić niejadka do jedzenia?
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/02/drozdzowe-bueczki-ze-szpinakiem.html