Wykonanie
Mięciutkie, puszyste,
drożdżowe bułeczki z przepysznym nadzieniem ze
szpinaku,
śmietankowego serka i
suszonych pomidorów. Bułeczki oczywiście można zrobić w dowolnym kształcie, ale jak zdecydujemy się na śmieszne
świnki, to łatwiej będzie przekonać dziecko do zjedzenia
szpinaku. Moja córeczka w prawdzie
szpinak bardzo chętnie zjada w każdej postaci, ale świnkowe bułeczki są tak urocze, że robię od czasu do czasu. Nie pamiętam już, gdzie widziałam je po raz pierwszy, eksperymentowałam też z innymi zwierzątkami, ale
świnki są najprostsze w wykonani, więc
Drożdżowe bułeczki ze
szpinakiem zrobiłam w takiej postaci.Składniki:Ciasto:50g
drożdżyŁyżka
cukruSzklanka
wodySzczypta
soli500g
mąkiJajko1/3 szklanki
olejuFarsz:125g świeżych liści
szpinaku½ łyżki
masła125g
śmietankowego serka50g
suszonych pomidorówSólPieprzGałka muszkatołowaDodatki:
Jajko do posmarowania bułeczek
Zielony pieprz marynowany na oczyWykonanie:
Drożdże zalewamy ciepłą
wodą, dodajemy
cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól,
jajko i
drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto, na koniec dodając
olej- można użyć
oleju z zalewy z
suszonych pomidorów, wtedy ciasto będzie miało ciekawszy smak. Z gotowego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.W tym czasie przygotowujemy farsz. Listki
szpinaku, po dokładnym umyciu, siekamy i podsmażamy przez chwilę na
maśle. Jak ostygnie dodajemy
serek śmietankowy o naturalnym smaku,
suszone pomidory pokrojone w kostkę i wszystko doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i świeżo startą
gałką muszkatołową.Wyrośnięte ciasto przenosimy na blat. Dzielimy na porcje i wałkujemy na grubość 0 , 5-1 cm.Wycinamy większe kółka szklanką i mniejsze kieliszkiem. Niektóre z mniejszych kółek przecinamy na 4 części- będą to uszy naszych świnek.Do miseczki wbijamy
jajko, które roztrzepujemy widelcem.Na większym kółku kładziemy trochę farszu, brzegi smarujemy roztrzepanym
jajkiem, Zakrywamy drugim kółkiem takiej samej wielkości i dokładnie sklejamy brzegi. Na środku, przy pomocy
jajka, przyklejamy mniejsze kółko- to będzie nos- nożem robimy nozdrza. Nad nosem wbijamy dwa ziarenka marynowanego
pieprzu a po bokach mocujemy uszy- również za pomocą roztrzepanego
jajka.Uformowane bułeczki zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i pieczemy, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15-20 minut.
Dziecięce przysmaki - jak zachęcić niejadka do jedzenia?