Wykonanie
Składniki:szklanka
mąki1/3 szklanki
wody ( dla tych co nie mają
mleka pod ręką )pół łyżeczki
drożdżyłyżeczka
cukru i
solijajkopieprz,
gałka muszkatołowałyżeczka
olejuSposób przyrządzenia:Niecałą szklankę
mąki wsypujemy do naczynia i wbijamy do niego
jajko.Po wymieszaniu
jajka z
mąką dodajemy
olej i
przyprawy.W małym naczyniu podgrzewamy
wodę, ale UWAGA - nie gotujemy!Pogrzana
wodą zalewamy
drożdże z dodana łyżeczką
cukru, odstawiamy je na chwilę by mogły podrosnąć.Po podrośnięciu
drożdży wlewamy je do wcześniejszego naczynia z wyrobioną
mąką z
jajkiem i
przyprawami i dokładnie mieszamy..Dodajemy pozostałą część
mąki i urabiamy ciasto rękoma.Dzielimy ciasto ma małe części ..wielkości połowy pięści i formujemy na blaszce małe okrągłe placki (lekko smarując je
olejem)Kładziemy na wierzch kto jak woli:
kiełbaskę pokrojoną drobno lub drobno pokrojony
filet kurczaka, przesmażoną
cebulkę,
paprykę,
ogórek...zależy od gustu i smaku:Pieczemy w temp.190 stopni C do zrumienienia.Smacznego:)