ßßß
Skład:60 g drożdży1 kg mąki2 szkl. mleka1 szkl. cukru½ szkl. oleju2 jajkaszczypta soliWykonanie: Do 1 szkl. ciepłego mleka wsypać łyżkę cukru, łyżkę mąki i rozkruszyć drożdże wszystko rozmieszać i pozostawić aż drożdże zaczną rosnąć. Wyrośnięte drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać aż będzie gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić albo i potroić swoją objętość) wyrobić jeszcze raz, uformować gruby rulon i odcinać kawałki (ok. 2 cm grubości) z każdej części uformować długie cienkie wałeczki. Z wałeczka uformować bułeczki w następujący sposób: zrobić dużą pętlę z dziurką w środku, tak, aby pozostały dosyć długie końcówki, następnie obie końcówki przepleść jeszcze raz jedną od dołu włożyć do dziurki, a drugą od góry przepleść również do dziurki. Uformowane bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut, następnie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką lub makiem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180* C około 25 min. Smacznego