Wykonanie


Skład:60 g
drożdży1 kg
mąki2 szkl.
mleka1 szkl.
cukru½ szkl.
oleju2
jajkaszczypta
soliWykonanie: Do 1 szkl. ciepłego
mleka wsypać łyżkę
cukru, łyżkę
mąki i rozkruszyć
drożdże wszystko rozmieszać i pozostawić aż
drożdże zaczną rosnąć. Wyrośnięte
drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać aż będzie gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić albo i potroić swoją objętość) wyrobić jeszcze raz, uformować gruby rulon i odcinać kawałki (ok. 2 cm grubości) z każdej części uformować długie cienkie wałeczki. Z wałeczka uformować bułeczki w następujący sposób: zrobić dużą pętlę z dziurką w środku, tak, aby pozostały dosyć długie końcówki, następnie obie końcówki przepleść jeszcze raz jedną od dołu włożyć do dziurki, a drugą od góry przepleść również do dziurki. Uformowane bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut, następnie posmarować rozkłóconym
jajkiem, posypać kruszonką lub
makiem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180* C około 25 min. Smacznego