Wykonanie
Nie dało się tego odwlekać w nieskończoność – zima przyszła. Kiedy patrzę na słupek rtęci, tfu!
alkoholu w termometrze zaokiennym, zaczynam rozumieć powiększającą się grupę ludzi, którzy potrafią przeżyć całe lata bez wychodzenia z domu. Nie wynurzając się z mieszkania pracują, robią zakupy, prowadzą życie towarzyskie w
sieci.
Pieję do tego, bo nabrałam w końcu pewnej wprawy w robieniu zakupów przez internet. Od kiedy urodziła się
Młoda, moje wizyty w sklepie stacjonarnym
mogę policzyć na palcach jednej ręki. Bywa, że tęsknię za czasami, gdy będąc jeszcze w dwupaku, ładowałam Głodzillę w spacerówkę i zasuwałam na mały szoping. Obowiązki zakupowe przejął teraz
Małż, ja tylko do wypisuję na kartkach listy życzeń i przypinam je do lodówki. Od niedawna lodówkowe listy stały się nieco krótsze, za to z wirtualnego koszyka mruga zalotnie moja gastrofaza i szarpie mnie za portfel. Dostawca przywiózł mi ostatnio m.in. chorizo, którym postanowiłam nieco urozmaicić moją zimową kuchnię polską. Prosta zupa krem z
ziemniaków z dodatkiem tej
kiełbasy potrafi nieźle rozgrzać. Genialny smak uzyskałam dzięki podsmażeniu
ziemniaków na tłuszczu, który wytopiłam z chorizo. Dodatkową rozgrzewkę zawdzięczam czosnkowi,
chili i świeżo mielonemu pieprzowi. Szczerze polecam miłośnikom pikantnych dań! 😉
Składniki (3-4 porcje):500 g
ziemniaków100 g
cebuli3 ząbki
czosnku80 g chorizo750 ml
bulionu mięsno-warzywnegook. 3 łyżki dobrego
oleju rzepakowegoprzyprawy: 6 nitek
chili, 1 płaska łyżeczka mielonej
słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki
soliObierz warzywa.
Ziemniaki pokrój w grubą kostkę i na chwilę odłóż,
cebulę i
czosnek posiekaj i zeszklij na dwóch łyżkach
oleju rzepakowego. Przełóż do garnka, w którym będziesz gotować zupę.Chorizo pokrój na plasterki o grubości około 2 mm. Na patelni, na której szkliła się
cebula z
czosnkiem wlej łyżkę
oleju i wsyp
kiełbasę. Podsmażaj na średnim ogniu przez mniej więcej 3 minuty. Gdy z chorizo wytopi się tłuszcz, przełóż je na talerz, a na patelnię wsyp
ziemniaki, oprósz
solą i podsmażaj do lekkiego zrumienienia.Podsmażone
ziemniaki wrzuć do garnka z
cebulą, zalej
bulionem i dodaj
przyprawy. Gotuj do miękkości, następnie zmiksuj.Podawaj z plasterkami chorizo i ewentualnie z dodatkowymi nitkami
chili.
Related PostsZupa zbójeckaZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiSurówka z
cukinii i
kalarepy z orzeźwiającym dressingiem
Ziemniaki pieczone z
rozmarynem i
chiliBabka ziemniaczana z
białą kiełbasą