Wykonanie
Zastanawiając się nad tym, jakich żywieniowych wyrzeczeń sobie nie wyobrażam odpowiedzieć śmiało
mogę -
ziemniaki. Uwielbiam je pod każdą postacią. Gdyby istniała dieta na bazie samych
ziemniaków - byłabym jej wyznawcą!!! Ale, ale... Goście
jadą, mięsożercy, więc
mięso dochodzi w piekarniku - przydałoby się coś do tego. Wymyśliłam sobie, że ciekawym pomysłem na stół gościnny będą
ziemniaki upieczone w piekarniku z różnymi
przyprawami. Wspaniałe na ciepło do dania głównego. Pozostawione na
stole z pewnością znikną, jako zimna przegryzka.
Składniki:-
ziemniaki wcześniej ugotowane (mogą być ugotowane dzień wcześniej)- różnorodne
przyprawy wedle własnego smaku (ja uwielbiam
tymianek,
rozmaryn i
słodką paprykę, które są wiodące w składzie)1.
Ziemniaki kroimy w 8ki. Posypujemy obficie
przyprawami (
pieprz czarny,
papryka słodka,
tymianek,
rozmaryn,
cebula,
czosnek) i mieszamy, aby każdy
ziemniak był dobrze nimi oblepiony.2. Rozkładamy na pergaminie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem ok. 200 st. do momentu zarumienienia.3. Podajemy na ciepło do obiadu, lub na zimno jako przegryzka.Kuchenny recykling: Często też przygotowuję w ten sposób
ziemniaki, które zostały mi z dnia poprzedniego, lub kiedy za jednym zamachem chcę wykorzystać gorący piekarnik :)Smacznego :)