Wykonanie
Zimne noce, wiatr wyjący za oknem, gorące kaloryfery. A gdyby tak jeden z nich zakręcić, a zamiast tego na noc włączyć piekarnik i rano wyjąć z niego pyszną, mięciutką i soczystą pieczeń? Takie
mięsko z łatwością rozdziela się na włókna za pomocą dwóch widelców i można je zajadać w formie burgerów (najlepiej z własnoręcznie zrobionymi
bułkami), albo zapakować
między solidne pajdy domowego
chleba na zakwasie, czy po prostu zjeść na obiad.Pomysł na dodanie
kapusty podsunął mi
Małż, który od dawna mi marudzi, żebym zrobiła
mięso w słoiku z
kiszoną kapustą (coś na wzór
mięsnych konserw). Dla niego to smak dzieciństwa, bo jego śp. Tato dość często robił takie cudo. Niestety, mam
opory, bo raz, że przepisu nikt nie pamięta, a dwa, że sprostać oczekiwaniom postawionym przez wspomnienia nie jest łatwo.
Póki co, mój szanowny Małżonek zadowolił się poniższą propozycją, uszlachetnioną dodatkiem kuminu, który podobnie jak
kminek świetnie się odnajduje w towarzystwie zarówno kiszonek, jak i
mięs.
Składniki :1 kg
łopatki wieprzowej1 kg
kiszonej kapustyolej rzepakowyprzyprawy: 1 łyżeczka
czarnego pieprzu, 1 czubata łyżeczka kuminu (
kminu rzymskiego),
sól morskaŁopatkę natrzyj
solą morską oraz
pieprzem i kuminem roztartym w moździerzu. Całą powierzchnię
mięsa natrzyj
olejem rzepakowym. Odstaw na kilka godzin do lodówki (może być na całą noc lub dłużej).W naczyniu żaroodpornym (użyłam garnka rzymskiego) ułóż połowę
kiszonej kapusty (jeśli jest bardzo kwaśna, to przepłucz ją
wodą i odciśnij dobrze), na niej połóż zamarynowaną
łopatkę i obłóż pozostałą
kapustą. Naczynie przykryj pokrywką i piecz przez 8 godzin w 90°C.Po upieczeniu porozdzielaj
mięso na włókna za pomocą dwóch widelców i zajadaj z mięciutką, aromatyczną
kiszoną kapustą.
Related PostsPieczony
boczek z
oreganoPulled
pork, czyli wyczesana
wieprzowinaWołowe
curry z
buraczkamiWołowe
curry z
dyniąBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim