ßßß
Składniki:ok 1 kg łopatki wieprzowejkilka łyżek oleju rzepakowegoprzyprawy: wędzona słodka lub ostra papryka, 2-3 ząbki czosnku, świeżo mielony czarny pieprz, sól morskaOlej wymieszaj z przyprawami wybranymi wg własnego gustu – ja użyłam słodkiej wędzonej papryki (2 czubate łyżki), 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, czarnego pieprzu i soli. Równie dobrze można użyć zwykłej mielonej papryki (słodkiej bądź ostrej), majeranku, ziół prowansalskich – co kto lubi.Aromatyczną mieszanką natrzyj dokładnie mięso, przełóż do szklanej lub metalowej miski, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki.Na godzinę przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.Zamarynowaną łopatę przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 90°C na 7-9 godzin (czas zależy od wielkości kawałka mięsa – po około 3 godzinach już nie powinno być surowe, ale im dłużej się będzie piekło, tym będzie delikatniejsze).Jeśli chcesz upiec mięso w garnku rzymskim, to w tym wypadku nie musisz go namaczać. Po prostu wkładasz łopatkę do naczynia, nakładasz pokrywkę i umieszczasz w zimnym (!) piekarniku, po czym ustawiasz temperaturę i pieczesz przez kilka godzin.Po upieczeniu zostawiasz mięso w spokoju przez około pół godziny, następnie za pomocą widelca dzielisz je na włókna i pozwalasz im nasiąknąć wytopionym sokiem.

Related PostsPieczony boczek z oreganoDługo pieczona łopatka wieprzowa (pulled pork) z kiszoną kapustąBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimZupa zbójeckaZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi