Wykonanie
We wpisie o kobiecie-dzioborożcu rozwodziłam się nad dobrodziejstwem zakupów internetowych. To właśnie w
sieci kupuję większość przypraw, m.in. wędzoną
paprykę, którą raczej trudno jest znaleźć w osiedlowym spożywczaku. A skoro już wspomniałam wcześniej o wędzonej
papryce, to koniecznie musicie jej użyć do przygotowania wyczesanej, dosłownie i w przenośni,
wieprzowiny – czyli pulled
pork. To długo pieczone, rozpadające się pod naciskiem widelca
mięso świetnie nadaje się do kanapek, burgerów (koniecznie z domowymi
bułkami), a także jako pieczyste na obiad.
Składniki:ok 1 kg
łopatki wieprzowejkilka łyżek
oleju rzepakowegoprzyprawy: wędzona słodka lub
ostra papryka, 2-3 ząbki
czosnku, świeżo mielony
czarny pieprz,
sól morskaOlej wymieszaj z
przyprawami wybranymi wg własnego gustu – ja użyłam słodkiej wędzonej
papryki (2 czubate łyżki), 3 ząbków
czosnku przeciśniętych przez praskę,
czarnego pieprzu i
soli. Równie dobrze można użyć zwykłej mielonej
papryki (słodkiej bądź ostrej),
majeranku,
ziół prowansalskich – co kto lubi.Aromatyczną mieszanką natrzyj dokładnie
mięso, przełóż do szklanej lub metalowej miski, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki.Na godzinę przed pieczeniem wyjmij
mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.Zamarynowaną łopatę przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 90°C na 7-9 godzin (czas zależy od wielkości kawałka
mięsa – po około 3 godzinach już nie powinno być surowe, ale im dłużej się będzie piekło, tym będzie delikatniejsze).Jeśli chcesz upiec
mięso w garnku rzymskim, to w tym wypadku nie musisz go namaczać. Po prostu wkładasz
łopatkę do naczynia, nakładasz pokrywkę i umieszczasz w zimnym (!) piekarniku, po czym ustawiasz temperaturę i pieczesz przez kilka godzin.Po upieczeniu zostawiasz
mięso w spokoju przez około pół godziny, następnie za pomocą widelca dzielisz je na włókna i pozwalasz im nasiąknąć wytopionym
sokiem.
Related PostsPieczony
boczek z
oreganoDługo pieczona
łopatka wieprzowa (pulled
pork) z
kiszoną kapustąBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimZupa zbójeckaZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi