Wykonanie
Mam nadzieję, że w moich oczach nie pojawi się obłęd i nie stanę się kulinarną ekstremistką, która wszystko musi robić sama i wszędzie widzi teorie spiskowe koncernów spożywczych. Już wsiąkłam w pieczenie
chlebów i
przetwory z sezonowych
warzyw i owoców, wiosną na balkonie zakładam ogródek zielny. Jeszcze trochę i w łazience zacznę hodować
ryby, w przedpokoju zainstaluję kozę (i nie mam na myśli pieca), a w szafkach kuchennych urządzę kurnik.A tak
serio, wracając do domowych przysmaków – zachęcam Was do próbowania własnych sił w samodzielnym przygotowywaniu
mięs. Taki
boczek, świeżo wyjęty z piekarnika rewelacyjnie sprawdza się jako danie obiadowe. Kiedy ostygnie, pysznie smakuje na kanapkach i świetnie zastępuje śliskie sklepowe
wędliny. Warto zlać do jakiegoś naczynia uzyskany w trakcie pieczenia sos z tłuszczykiem. Po schłodzeniu zamienia się w
galaretkę, którą można smarować
chleb. I taka
galaretka to mój przysmak 😉Tradycyjnie
boczek przyprawia się
majerankiem. Ja użyłam
oregano (który zwany jest również dzikim
majerankiem) i to był strzał w dziesiątkę, bo to
zioło ma w sobie więcej świeżości i idealnie się komponuje z tłustymi
mięsami. Dzięki długiemu pieczeniu
mięso rozpływa się w ustach – polecam, warto poczekać!

Składniki :foremny płat surowego
chudego boczku (ok. 1,5 kg)
przyprawy: granulowany
czosnek,
suszone oregano,
sól,
czarny pieprz (młynek)Dzień wcześniej przypraw
boczek z obu stron
czosnkiem,
oregano (dość obficie),
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.
Zwiń wzdłuż dłuższego brzegu, tłuszczyk powinien być na wierzchu. Roladę
owiń nicią kuchenną i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.Na drugi dzień przełóż
boczek do naczynia żaroodpornego z pokrywką (może być garnek rzymski bez namaczania). Piecz pod przykryciem przez 3 godziny w 150°C. Na ostatnie pół godziny zdejmij pokrywkę. Po upieczeniu zostaw
boczek w uchylonym piekarniku na kwadrans.



Related Posts
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimBoeuf bourguignonPulled
pork, czyli wyczesana
wieprzowinaDługo pieczona
łopatka wieprzowa (pulled
pork) z
kiszoną kapustąZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi