ßßß
Składniki na ciasto:250 g- mąka pszenna250 g- masło,230 g- cukier,4 szt- jajka,1 , 5 łyżeczki –proszek do pieczenia,1 szt- limonka,1 kropla – aromat cytrynowy.Składniki na krem:1 l- mleko,4 szt- żółtka,½ szklanki- mąka pszenna,½ szklanki- mąka ziemniaczana,½ szklanki- cukier,1 szt- cukier wanilinowy,1 kostka- masło.Bita śmietana:400 ml- śmietana 30%1 szt – śmietan fix,Dodatkowo:½ szklanki herbaty- do ponczowania,1 łyżka- wódki,czarny sezam i wiórki kokosowe wg uznania.
Przygotowanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać miękkie masło i miksować dalej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Limonkę wyparzyć. Zetrzeć z limonki skórkę a potem przekroić ją i wycisnąć sok, zarówno skórkę jak i sok dodać do ciasta. Dodatkowo można też dla wzmocnienia zapachu dodać kropelkę aromatu. Do masy maślano jajecznej wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Wylać ciasto na natłuszczoną dużą blachę i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać ze szklanką mleka- pozostałą część mleka zgotować z cukrem wanilinowym. Ubite żółtka zalać szklanką gorącego mleka- energicznie mieszać. Następnie do reszty gotującego mleka wlać rozrobioną mąkę a potem żółtka. Cały czas mieszać trzepaczką, żeby nie było grudek i krem się nie przypalił. Gotować 2-3 minuty. Przykryć garnek i przestudzić krem. Ja dodaję miękkie masło do powstałej masy, kiedy jest jeszcze letnia- ale trzeba robić to stopniowo i cały czas ucierać aby masa się nie zwarzyła…jeśli zacznie się rozwarstwiać- należy odstawić ją na 20 minut do lodówki. Potem można spróbować ponownie dodawać masło.Upieczone i ostudzone ciasto lekko ponczujemy herbatą- najlepiej gorzką, bo i tak jest bardzo słodkie, można ewentualnie do herbaty dolać łyżkę jakiegoś alkoholu. Na ciasto wylewamy masę i wyrównujemy.Na masie równo rozprowadzamy bitą śmietanę. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i prażonym czarnym sezamem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce…a potem to już tylko pozostaję nam jeść i modlić się, żeby nie poszło w biodra:)