Wykonanie
Idealne drożdżówki dla miłośników
kokosa czyli
miedzy innymi dla mnie :) Mięciuteńkie, puszyste, słodziutkie, pachnące i... mocno
kokosowe :) Z przepisu znalezionego u Dorotus wychodzi 16 dużych przepysznych drożdżówek. Polecam baaaardzo :)Składniki na ciasto600 g
mąki pszennej3 łyżeczki
drożdży suchych (12 g) lub 24 g
drożdży świeżych1 szklanka letniego
mleka (250 ml)2
jajka100 g roztopionego
masła60 g
cukru1/4 łyżeczki
soliponadto:1
jajko roztrzepane, do posmarowania
wiórki kokosowe do posypaniaNadzienie
kokosowe:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego1 szklanka
wiórków kokosowych2
żółtka2,5 łyżki
mąki ziemniaczanejMleko zmiksować z
żółtkami i
mąką ziemniaczaną. Chwilę pogotować do zgęstnienia cały czas mieszając (uwaga! bardzo się przypala!). Dodać wiórki, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżych
drożdży zrobić najpierw zaczyn). Dodać pozostałe składniki cały czas wyrabiając, a na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elestyczne.* Przełożyć do miski i odstawić na conajmniej 90 minut do podwojenia swojej objętości.Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej zrobić placuszek i rozwałkować go. Nałożyć 1 łyżkę nadzienia, rozsmarować (zostawiając odrobinę odstępu od brzegów) i zwinąć jak naleśnik w rulonik. Następnie
ostrym nożem naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięty koniec z jednej ze stron. Spleść przecięte ramiona ciasta ze sobą naprzemiennie. Końce skleić formując coś w rodzaju "preclowej bułeczki" Ułożyc równo na natłuszczonej blasze (lub wyłożonej matą do pieczenia) i odstawic do napuszenia na 20-30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać wiórkami. Wstawic do nagrzanego do 180 stopni pieca i piec ok 20-25 min do złotego koloru.*metoda dla maszynistów: Umieścić wszystkie składniki w kolejności: mokre, suche a na koniec
drożdże i ustawić program "wyrabianie ciasta rosnącego". Następnie kontynuować wg przepisu wyżej :) Smacznego :)