Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 50g roztopionego
masła- 500g
mąki pszennej- 70g
cukru- 325ml
mleka- 7g suchych
drożdży- 1/2 łyżeczki
soli- 1
jajko*na krem- 40g
mąki ziemniaczanej- 4
żółtka- 500ml
mleka- 75g
cukru- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego*dodatkowo-
cukier puder-
wiórki kokosoweSposób przygotowania:1. Do podgrzanego
mleka dodajemy
masło, roztrzepane
jajko,
cukier, mieszamy.2.
Mąkę mieszamy z
drożdżami,
solą i wcześniej przygotowanym
mlekiem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (jeśli ciasto mocno się klei, można dosypać odrobinę
mąki). Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godz.3. Przygotowanie kremu zaczynamy od utarcia
żółtek z
cukrem, następnie dodajemy 100ml
mleka, ekstrakt,
mąkę, mieszamy. Pozostałe
mleko zagotowujemy, wlewamy
żółtka z
cukrem i
mąką, gotujemy i mieszamy, aż masa budyniowa zgęstnieje. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.4. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie w każdej bułeczce robimy wgłębienie (np. przy użyciu dna szklanki), później napełniamy wystudzoną masą budyniową.5. Bułeczki pieczemy 15-20 min. w 200 stopniach, aż lekko się zrumienią, gotowe studzimy.6. Z
cukru pudru i
wody przygotowujemy
lukier, którym polewamy brzegi bułeczek, na końcu obsypujemy wiórkami kokosowymi.Inspiracja:mojewypieki