Wykonanie
Zwykłe, domowe drożdżówy, ale w mojej rodzinie zawsze cieszą się powodzeniem. Niedzielne przedpołudnie to doskonała
pora, by się za nie zabrać. Wymagają czasu i cierpliwości, jednak są tego warte. Z przyjemnością sięgniecie po taką bułeczkę do poobiedniej
kawy.W kwestii nadzienia, pełna dowolność, choć moim zdaniem są stworzone do farszów
owocowych. W sezonie letnim mogą być świetną bazą jagodzianek albo malinianek, a zimą nadziewamy czym się da:-) -
serem,
makiem,
budyniem,
musem jabłkowym, powidłami,
konfiturami... Ja zwykle nie poprzestaję na jednej wersji i przygotowuję kilka wariantów na raz.
Składniki na ok. 10 sztuk:Ciasto:350g
mąki pszennej5 łyżek
cukru30g
masła1
jajo7g suchych
drożdży lub 25g świeżych150ml
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soliDodatkowo:1 rozkłócone
jajo do posmarowania drożdżówek
Cukier puder do posypaniaNadzienie:Dowolne, Wasze ulubione:-)Wykonanie:Jeśli używamy świeżych
drożdży, to przed połączeniem z pozostałymi składnikami, rozpuszczamy je w letnim
mleku z dodatkiem 1 łyżeczki
cukru i 2 łyżeczek
mąki. Naczynie z zaczynem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ca 20 minut. Natomiast, gdy korzystamy z suchych
drożdży, wszystkie składniki od razu umieszczamy w misce i zagniatamy z nich gładkie ciasto - powinno być wyrabiane około 10 minut. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ca 60 minut lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie wyjmujemy je na stolnicę lub blat i dzielimy na 10 części. Każdą z nich rozpłaszczamy i kładziemy na środku trochę nadzienia. Brzegi sklejamy, w podobny sposób, jak przy robieniu pierogów. Formujemy kształt bułeczki. Układamy je na papierze do pieczenia, miejscem łączenia do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 kwadranse. Bułeczki powinny wyraźnie się powiększyć. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozkłóconym
jajkiem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180C. Wystudzone posypujemy
cukrem pudrem, smarujemy lukrem albo...nic nie robimy i od razu zabieramy się za pożeranie:-).Uwagi:W tym przepisie bardzo ważne jest:1. staranne i nie trwające krócej niż 10 minut wyrabiane ciasta,2. cierpliwość - ciasto bezwzględnie MUSI podwoić objętość zanim zaczniemy dzielić je na części. Drożdżówki przed upieczeniem także powinny solidnie wyrosnąć.
Życzę Wam smacznego! :-)