Wykonanie
Trdelnik jest tradycyjnym słodkim
ciastem pochodzącym ze Słowacji. Wykonany jest z walcowanego ciasta owijanego wokół kija a następnie grillowanego i obsypywanego
cukrem i
cynamonem. Jego produkcja ma długą tradycję w rejonie Skalicy. Węgierski generał który był na emeryturze - osiadł w Skalicy pod koniec XVIII wieku. Przywiózł ze sobą przepis na trdelnik z Siedmiogrodu i znacząco go zmodyfikował do formy znanej właśnie jako Skalicky trdelnik. Węgierska nazwa to Kürtőskalács (Kurtosz) Świeże trdelniki są chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku... Są bardzo gorące, a po ściągnięciu z wałka bucha z niego para jak z komina - stąd tez kolejna nazwa - ciasto kominowe. (Wikipedia). Dzisiejszy przepis znalazłam na blogu "Na miotle". Polecam baaardzo :)Składniki:500g
mąki pszennej2
jajka3 łyżki
cukru pudru200ml letniego
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego25g świeżych
drożdżyszczypta
soli80g roztopionego
masłado obtoczenia:3 łyżki rozpuszczonego
masłacukier zwykły lub trzcinowy
cynamonponadto:6 rolek po ręcznikach papierowych przeciętych na pół i owiniętych folią aluminiową.wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru,
mąki i odrobiną
mleka. Odstawić na 15 minut by zaczyn ruszył. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto na koniec dodając roztopione
masło. Będzie się troszkę kleiło - tak ma być ;) Odstawić w naoliwionej misce pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić. Podzielić na 12-14 części. Z każdej zrobić długi wałeczek, który rozwałkować cieniutko na paski o szerokości ok 5cm.Piekarnik rozgrzać do temp.190 stopni
Cukier wymieszać z
cynamonem w dowolnych ulubionych proporcjach.Paseczek ciasta posmarować
masłem i nawinąć na rolkę tak by
masło znajdowało się na zewnątrz. Obsypać lub obtoczyć w cukrze z
cynamonem i ustawić pionowo na blaszce. Podobnie ponawijać pozostałe paski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 15-20 min (w zależności od grubości ciasta i ilości zawiniętych warstw). Najlepsze jeszcze cieplutkie. Smacznego :)wykonanie thermomix:Do naczynia wsypać
mąkę, zrobić dołek, pokruszyć drobno
drożdże, zasypać je
cukrem i odrobiną letniego
mleka. Odczekać 15 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto interwał/3-4 minBędzie się troszkę kleiło - tak ma być ;) Odstawić w naoliwionej misce pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić. Podzielić na 12-14 części. Z każdej zrobić długi wałeczek, który rozwałkować cieniutko na paski o szerokości ok 5cm.Piekarnik rozgrzać do temp.190-200 stopni
Cukier wymieszać z
cynamonem w dowolnych ulubionych proporcjach.Paseczek ciasta posmarować
masłem i nawinąć na rolkę tak by
masło znajdowało się na zewnątrz. Obsypać lub obtoczyć w cukrze z
cynamonem i ustawić pionowo na blaszce. Podobnie ponawijać pozostałe paski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 15 min (w zależności od grubości ciasta i ilości zawiniętych warstw). Najlepsze jeszcze cieplutkie. Smacznego :)