ßßß Cookit - przepis na Kurtosz, trdelnik, ciasto kominowe

Kurtosz, trdelnik, ciasto kominowe

nazwa

Wykonanie

Trdelnik jest tradycyjnym słodkim ciastem pochodzącym ze Słowacji. Wykonany jest z walcowanego ciasta owijanego wokół kija a następnie grillowanego i obsypywanego cukrem i cynamonem. Jego produkcja ma długą tradycję w rejonie Skalicy. Węgierski generał który był na emeryturze - osiadł w Skalicy pod koniec XVIII wieku. Przywiózł ze sobą przepis na trdelnik z Siedmiogrodu i znacząco go zmodyfikował do formy znanej właśnie jako Skalicky trdelnik. Węgierska nazwa to Kürtőskalács (Kurtosz) Świeże trdelniki są chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku... Są bardzo gorące, a po ściągnięciu z wałka bucha z niego para jak z komina - stąd tez kolejna nazwa - ciasto kominowe. (Wikipedia). Dzisiejszy przepis znalazłam na blogu "Na miotle". Polecam baaardzo :)
Składniki:
500g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
200ml letniego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
25g świeżych drożdży
szczypta soli
80g roztopionego masła
do obtoczenia:
3 łyżki rozpuszczonego masła
cukier zwykły lub trzcinowy
cynamon
ponadto:
6 rolek po ręcznikach papierowych przeciętych na pół i owiniętych folią aluminiową.
wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić na 15 minut by zaczyn ruszył. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto na koniec dodając roztopione masło. Będzie się troszkę kleiło - tak ma być ;) Odstawić w naoliwionej misce pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić. Podzielić na 12-14 części. Z każdej zrobić długi wałeczek, który rozwałkować cieniutko na paski o szerokości ok 5cm.
Piekarnik rozgrzać do temp.190 stopni
Cukier wymieszać z cynamonem w dowolnych ulubionych proporcjach.
Paseczek ciasta posmarować masłem i nawinąć na rolkę tak by masło znajdowało się na zewnątrz. Obsypać lub obtoczyć w cukrze z cynamonem i ustawić pionowo na blaszce. Podobnie ponawijać pozostałe paski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 15-20 min (w zależności od grubości ciasta i ilości zawiniętych warstw). Najlepsze jeszcze cieplutkie. Smacznego :)
wykonanie thermomix:
Do naczynia wsypać mąkę, zrobić dołek, pokruszyć drobno drożdże, zasypać je cukrem i odrobiną letniego mleka. Odczekać 15 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto interwał/3-4 min
Będzie się troszkę kleiło - tak ma być ;) Odstawić w naoliwionej misce pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić. Podzielić na 12-14 części. Z każdej zrobić długi wałeczek, który rozwałkować cieniutko na paski o szerokości ok 5cm.
Piekarnik rozgrzać do temp.190-200 stopni
Cukier wymieszać z cynamonem w dowolnych ulubionych proporcjach.
Paseczek ciasta posmarować masłem i nawinąć na rolkę tak by masło znajdowało się na zewnątrz. Obsypać lub obtoczyć w cukrze z cynamonem i ustawić pionowo na blaszce. Podobnie ponawijać pozostałe paski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 15 min (w zależności od grubości ciasta i ilości zawiniętych warstw). Najlepsze jeszcze cieplutkie. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/03/kurtosz-tdelnik-ciasto-kominowe.html