Wykonanie
Już od dawna kusiły mnie te
drożdżowe ślimaczki i w końcu je upiekłam:) Być może nie wyglądają idealnie, ale to było moje pierwsze podejście do drożdżówek i jestem nimi zachwycona - były mięciutkie, słodkie, a w domu unosił się najpiękniejszy zapach, jaki można sobie wyobrazić:) Myślę, że po wersji cynamonowej wymyślę inne, równie smaczne, warianty nadzienia. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd, a nadzienie i
lukier są pomysłami Laury Vitale . Smacznego:)ciasto:szklanka
mleka,2
jajka,80 g
cukru,125 g roztopionego
masła,szczypta
soli,640 g szklanki
mąki pszennej,30 g świeżych
drożdżynadzienie:1/3 szklanki miękkiego
masła,¾ szklanki
brązowego cukru,¼ szklanki
cukru,1 i 1/2 łyżki
cynamonupolewa:¼ szklanki kremowego
serka w temperaturze pokojowej,łyżka miękkiego
masła,1 i 1/4 szklanki
cukru pudru,½ łyżeczki ekstraktu
waniliowego,3 - 4 łyżki ciepłego
mlekaMleko i
cukier połączyć, podgrzać (
mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć
drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut. Przesianą
mąkę wymieszać z
solą, dodać
jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone
masło oraz
drożdże z
mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10 minut, można podsypać delikatnie
mąką). Przełożyć do wysmarowanej
oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować równomiernie
masłem. Posypać dwoma rodzajami
cukru wymieszanymi z
cynamonem i zwinąć w rulon. Kroić na plastry, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Polewa - połączyć wszystkie składniki oprócz
mleka (na kremową masę), dolać tyle ciepłego płynu, ile potrzeba do płynnej konsystencji lukru, oblać gotowe bułeczki.