Wykonanie
Monkey bread (zwany również "bubble bread") to popularne
ciasto drożdżowe, pieczone zazwyczaj z dodatkiem
cynamonu. Jego najbardziej charakterystyczną cechą jest wygląd - chlebek przygotowujemy poprzez odrywanie kuleczek ciasta i wrzucanie ich do jednej, dużej formy. Dzięki temu, po upieczeniu nie trzeba go kroić nożem, wystarczy odrywać kolejne porcje ;) Forma tego wypieku zawsze mi się podobała, w dodatku ciasto na bubble bread wyrasta szybko, nie klei się zbyt mocno, co ułatwia formowanie kuleczek. Tym razem postanowiłam upiec wariant z dodatkiem puree z dyni. Polecam tą wersję, ponieważ puree rozwiązuje główny problem, który pojawiał się u mnie w związku z klasycznym małpim
chlebkiem - niestety, ciasto szybko wysychało i trzeba je było zjeść w jeden dzień.
Dynia nie zmienia smaku wypieku, za to sprawia, że dłużej będziecie mogli się nim delektować :) Warto upiec, dla przyjemności odrywania kolejnych kawałków i testowania
chlebka z ulubionymi dodatkami...Jak zrobić domowe puree z dyni, dowiesz się tutaj .Składniki (na formę o średnicy ok. 24 cm):Ciasto:1/3 szklanki
mleka2 łyżki
masła1/2 szklanki puree z dyni2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli1 duże
jajko1 łyżka suchych
drożdży2 szklanki
mąki pszennej (dodałam 1/4 szklanki)Posypka:1 szklanka
cukru1 łyżeczka
cynamonuPolewa (przed pieczeniem):1/2 szklanki roztopionego
masła1/2 szklanki
brązowego cukru2 łyżki
mioduPolewa z
serka kremowego (zrezygnowałam):6 łyżek
masła115 g
serka kremowego (np. Philadelphia), w temperaturze pokojowej2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoPrzygotować ciasto.
Mleko wlać do garnuszka, dodać
masło i podgrzewać, aż tłuszcz się rozpuści. Wystudzić tak, aby mieszanka była lekko ciepła i nie sparzyła
drożdży. Dodać suche
drożdże, wymieszać, odstawić na 5 minut. W międzyczasie wymieszać
mąkę, puree,
sól,
cukier i
jajko w dużej misie i dokładnie zmiksować (używając haków do ciasta). Dodawać stopniowo mieszankę
mleczną z
drożdżami - miksować do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od brzegów miski, po czym miksować jeszcze ok. 5 minut. Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski i przykryć czystym ręczniczkiem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1-1,5 h).W tym czasie wymieszać składniki posypki w misce lub głębokim talerzu. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i odrywać kawałki wielkości piłeczek do golfa, formować kulki i obtaczać w przygotowanej posypce. Wrzucać w miarę równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ciasto ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (ok. 1 h).Aby przygotować polewę do pieczenia, wymieszać
brązowy cukier i roztopione
masło. Wyrośnięte kuleczki oblać przestudzoną polewą - będzie jej bardzo dużo, ale w czasie pieczenia wsiąknie w ciasto.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 º C, przez ok. 30 minut. Po tym czasie nakryć ciasto folią aluminiową i piec kolejne 10 minut (ochroni to powierzchnię przed nadmiernym spieczeniem). Wyjąć i studzić przez 10 minut w formie. W międzyczasie można przygotować sos z
serka kremowego (ja zrezygnowałam - podawałam chlebek z
dżemem). Zmiksować
serek z
masłem na gładką masę, a następnie dodać
cukier i
wanilię i ponownie zmiksować. Ciasto wyjąć z formy, udekorować sosem wyciskanym z rękawa cukierniczego, lub podawać z ulubionymi dodatkami. Podawać na ciepło.Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.somethingswanky.com/