Wykonanie
Cinnabon to międzynarodowa
sieć ciastkarni, która przygotowuje smakołyki z
cynamonem.
Mieliście okazję taką odwiedzić? Ja ostatnio tak. Nie
powiem, było pysznie. Ciepłe
cynamonowe bułeczki oblane niepowtarzalnym lukrem na bazie
serka kremowego. Po przeprowadzeniu szybkiej kalkulacji wpadł mi do głowy diabelski
plan ;) Czy nie ekonomiczniej byłoby przygotować takie bułeczki w domu? ;) Po powrocie do domu wzięłam prędko laptopa do ręki i z ciekawości wpisałam nazwę tych bułeczek… i co? Znalazłam przepis na nie (przepis na
lukier stąd). Jak się domyślacie chwilę później bułeczki wylądowały na moim
stole. Mąż stwierdził, że poza tym, że są nieco mniejsze nie różnią się od oryginału..pewnie jakaś różnica jest, chociażby w rodzaju używanego
cynamonu, ale wg nas niewielka. Zatem do dzieła, naśladujcie ;)
Składniki:ok. 12 sztukCiasto:7 g suchych
drożdży240 ml ciepłego
mleka100 g
cukru115 g
masła1 łyżeczka
soli2
jajka550 – 570 g
mąki pszennejNadzienie:200 g
brązowego cukru3 łyżki
cynamonu75 g miękkiego
masłaSerowy lukier:200 g kremowego
serka naturalnego (w temperaturze pokojowej)100 g
masła (w temperaturze pokojowej)200 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWykonanie:Bułeczki:
drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku.W dużej misce umieszczamy
cukier,
masło,
sól,
jajka oraz
mąkę i dokładnie miksujemy. Dodajemy
mleko z
drożdżami i za pomocą końcówka haka ugniatamy ciasto przez ok. 5-7 minut.Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę).Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną
mąką stolnicę, ugniatamy chwilę ręką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30×40 cm i na grubość ok. 0,5 cm.Nadzienie: miękkie
masło dokładnie mieszamy z
brązowym cukrem i
cynamonem.Delikatnie rozsmarowujemy nadzienie na rozwałkowanym cieście i zawijamy w rulon (ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego
boku). Mój rulon miał długość ok. 45-50 cm.
Ostrym nożem delikatnie kroimy rulon w ok. 4 –centymetrowe kawałki, które przekładamy jeden przy drugim, częścią rozciętą na dole, do natłuszczonej blaszki do pieczenia.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Bułeczki pieczemy przez ok. 20-23 minuty, aż się przyrumienią.Gdy bułeczki będą się piekły przygotowujemy
serowy lukier: kremowy
serek umieszczamy w misce i ugniatamy za pomocą silikonowej szpatułki.Następnie ubijając mikserem stopniowo dodajemy
masło i
cukier puder. Kontynuujemy ubijanie, dopóki masa nie będzie puszysta. Na koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy.Gdy bułeczki będą upieczone polewamy je
serowym lukrem i podajemy.Smacznego!