ßßß
Składniki:ok. 12 sztukCiasto:7 g suchych drożdży240 ml ciepłego mleka100 g cukru115 g masła1 łyżeczka soli2 jajka550 – 570 g mąki pszennejNadzienie:200 g brązowego cukru3 łyżki cynamonu75 g miękkiego masłaSerowy lukier:200 g kremowego serka naturalnego (w temperaturze pokojowej)100 g masła (w temperaturze pokojowej)200 g cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoWykonanie:Bułeczki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.W dużej misce umieszczamy cukier, masło, sól, jajka oraz mąkę i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko z drożdżami i za pomocą końcówka haka ugniatamy ciasto przez ok. 5-7 minut.Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę).Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, ugniatamy chwilę ręką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30×40 cm i na grubość ok. 0,5 cm.Nadzienie: miękkie masło dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i cynamonem.Delikatnie rozsmarowujemy nadzienie na rozwałkowanym cieście i zawijamy w rulon (ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku). Mój rulon miał długość ok. 45-50 cm. Ostrym nożem delikatnie kroimy rulon w ok. 4 –centymetrowe kawałki, które przekładamy jeden przy drugim, częścią rozciętą na dole, do natłuszczonej blaszki do pieczenia.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Bułeczki pieczemy przez ok. 20-23 minuty, aż się przyrumienią.Gdy bułeczki będą się piekły przygotowujemy serowy lukier: kremowy serek umieszczamy w misce i ugniatamy za pomocą silikonowej szpatułki.Następnie ubijając mikserem stopniowo dodajemy masło i cukier puder. Kontynuujemy ubijanie, dopóki masa nie będzie puszysta. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.Gdy bułeczki będą upieczone polewamy je serowym lukrem i podajemy.Smacznego!

