Wykonanie
ok. 550 g
mąki pszennej,
30 g świeżych
drożdży,
szklanka
mleka,
70 g
cukru,
2
jajka,
łyżka ekstraktu z
wanilii,
60 g
masła,
Budyń waniliowy:
500 g
mleka,
40 g
mąki ziemniaczanejekstraktu z
wanilii,
2
żółtka,
50 g
cukruKruszonka:
200 g
mąki pszennej,
200 g
cukru200 g
masłaWykonanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku, dodajemy 6 łyżeczek
cukru, mieszamy, odstawiamy na ok 10-15 min do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić, dodać
cukier.
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić
jajka, dodać lekko ostudzone
masło z
cukrem, ekstrakt z
wanilii i wyrośnięte
drożdże. Zagnieść dość klejące się ciasto (odradzam obfite podsypywanie
mąką), włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
W międzyczasie przygotować
budyń:
Do zimnego
mleka dodać
mąkę,
cukier, ekstrakt i
żółtka, podgrzewać mieszając aż do uzyskania gęstej konsystencji. Ostudzić
Kruszonka:
Masło roztopić, zmieszać z pozostałymi składnikami.
Po 1 , 5 godziny ciasto podzielić na 10-12 kawałków, uformować drożdżówki. W każdej zrobić dołek ( jak pomogłam sobie szklanką), nalać kilka łyżek budyniu, posypać obficie kruszonką. Drożdżówki zostawić do ponownego wyrośnięcia na 10-15 min. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. ( po 15 minutach można zmniejszyć temperaturę do 160 stopni).
Smacznego!




