ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z mocno kokosowym nadzieniem

Drożdżówki z mocno kokosowym nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Nie dla wszystkich - to na pewno ;-). Tylko dla wyjątkowych fanów kokosa. Smakują jak połączenie drożdżówek z kokosankami, są mięciutkie i smaczne, ale mocno, mocno, kokosowe! Jako nadzienie wypróbowałam krem na bazie mleka skondensowanego i wiórków kokosowych, więc efekt w połączeniu z ciastem drożdżowym jest doskonały. A może zamiast słodkich bułeczek upieczecie całą blachę kokosowej drożdżówki? Uprzedzam, że bułeczek z podanego przepisu wychodzi bardzo dużo... i są naprawdę ogromne :-).
Składniki na ciasto (około 15 - 16 dużych drożdżówek):
600 g mąki pszennej
3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
250 ml letniego mleka
2 jajka
100 g masła, roztopionego
60 g cukru
1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
wiórki kokosowe do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części (80 g każda) z których uformować kulki. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą (identycznie jak przy formowaniu wieńca drożdżowego). Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę.
Ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie*. Odstawić przykryte folią spożywczą, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, na minimum 20 - 30 minut.
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na blaszce.
Nadzienie kokosowe:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)
1 szklanka wiórków kokosowych
2 żółtka
2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Mleko zmiksować z żółtkami i ze skrobią ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (uwaga: łatwo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (' dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.
* Dobrym pomysłem jest również ułożenie bułeczek w formie, jedna przytulona do drugiej, co zapobiegnie nadmiernemu wyciekaniu nadzienia.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-z-mocno-kokosowym-nadzieniem