ßßß
 
            
         Nie dla wszystkich - to na pewno ;-). Tylko dla wyjątkowych fanów kokosa. Smakują jak połączenie drożdżówek z kokosankami, są mięciutkie i smaczne, ale mocno, mocno, kokosowe! Jako nadzienie wypróbowałam krem na bazie mleka skondensowanego i wiórków kokosowych, więc efekt w połączeniu z ciastem drożdżowym jest doskonały. A może zamiast słodkich bułeczek upieczecie całą blachę kokosowej drożdżówki? Uprzedzam, że bułeczek z podanego przepisu wychodzi bardzo dużo... i są naprawdę ogromne :-).Składniki na ciasto (około 15 - 16 dużych drożdżówek):600 g mąki pszennej3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych250 ml letniego mleka2 jajka100 g masła, roztopionego60 g cukru1/4 łyżeczki soliPonadto:1 jajko roztrzepane, do posmarowaniawiórki kokosowe do posypaniaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części (80 g każda) z których uformować kulki. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą (identycznie jak przy formowaniu wieńca drożdżowego). Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę.Ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie*. Odstawić przykryte folią spożywczą, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, na minimum 20 - 30 minut.Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na blaszce.Nadzienie kokosowe:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)1 szklanka wiórków kokosowych2 żółtka2,5 łyżki skrobi ziemniaczanejMleko zmiksować z żółtkami i ze skrobią ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (uwaga: łatwo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (' dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.* Dobrym pomysłem jest również ułożenie bułeczek w formie, jedna przytulona do drugiej, co zapobiegnie nadmiernemu wyciekaniu nadzienia.Smacznego :-).
Nie dla wszystkich - to na pewno ;-). Tylko dla wyjątkowych fanów kokosa. Smakują jak połączenie drożdżówek z kokosankami, są mięciutkie i smaczne, ale mocno, mocno, kokosowe! Jako nadzienie wypróbowałam krem na bazie mleka skondensowanego i wiórków kokosowych, więc efekt w połączeniu z ciastem drożdżowym jest doskonały. A może zamiast słodkich bułeczek upieczecie całą blachę kokosowej drożdżówki? Uprzedzam, że bułeczek z podanego przepisu wychodzi bardzo dużo... i są naprawdę ogromne :-).Składniki na ciasto (około 15 - 16 dużych drożdżówek):600 g mąki pszennej3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych250 ml letniego mleka2 jajka100 g masła, roztopionego60 g cukru1/4 łyżeczki soliPonadto:1 jajko roztrzepane, do posmarowaniawiórki kokosowe do posypaniaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części (80 g każda) z których uformować kulki. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą (identycznie jak przy formowaniu wieńca drożdżowego). Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę.Ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie*. Odstawić przykryte folią spożywczą, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, na minimum 20 - 30 minut.Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na blaszce.Nadzienie kokosowe:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)1 szklanka wiórków kokosowych2 żółtka2,5 łyżki skrobi ziemniaczanejMleko zmiksować z żółtkami i ze skrobią ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (uwaga: łatwo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (' dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.* Dobrym pomysłem jest również ułożenie bułeczek w formie, jedna przytulona do drugiej, co zapobiegnie nadmiernemu wyciekaniu nadzienia.Smacznego :-).