Wykonanie
Nie dla wszystkich - to na pewno ;-). Tylko dla wyjątkowych fanów
kokosa. Smakują jak połączenie drożdżówek z kokosankami, są mięciutkie i smaczne, ale mocno, mocno,
kokosowe! Jako nadzienie wypróbowałam krem na bazie
mleka skondensowanego i
wiórków kokosowych, więc efekt w połączeniu z
ciastem drożdżowym jest doskonały. A może zamiast słodkich bułeczek upieczecie całą blachę kokosowej drożdżówki? Uprzedzam, że bułeczek z podanego przepisu wychodzi bardzo dużo... i są naprawdę ogromne :-).Składniki na ciasto (około 15 - 16 dużych drożdżówek):600 g
mąki pszennej3 łyżeczki
drożdży suchych (12 g) lub 24 g
drożdży świeżych250 ml letniego
mleka2
jajka100 g
masła, roztopionego60 g
cukru1/4 łyżeczki
soliPonadto:1
jajko roztrzepane, do posmarowania
wiórki kokosowe do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części (80 g każda) z których uformować kulki. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika.
Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą (identycznie jak przy formowaniu wieńca
drożdżowego). Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę.Ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie*. Odstawić przykryte folią spożywczą, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, na minimum 20 - 30 minut.Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na blaszce.Nadzienie
kokosowe:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (400g)1 szklanka
wiórków kokosowych2
żółtka2,5 łyżki
skrobi ziemniaczanejMleko zmiksować z
żółtkami i ze
skrobią ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (uwaga: łatwo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (' dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.* Dobrym pomysłem jest również ułożenie bułeczek w formie, jedna przytulona do drugiej, co zapobiegnie nadmiernemu wyciekaniu nadzienia.Smacznego :-).