Wykonanie
Ciasto mojego dzieciństwa.Czasem zachodziłam do
cukierni tylko po to, aby na nie popatrzeć.I do tej
pory ciężko mi obojętnie obok niego przejść... :)Myślę, że w przypadku kremówki śmiało można wykorzystać gotowe
ciasto francuskie.Robienie go samemu zajmuje sporo czasu, a i efekt końcowy niekoniecznie musi być lepszy.Ponieważ upieczenie ciasta zajmie nam tylko chwilę, warto skupić się na pysznym kremie...
Składniki:2 płaty
ciasta francuskiegocukier poder do posypaniakrem6
żółtek2 szklanki
mleka220 ml
śmietanki 30%150 g
cukru1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią (można zastąpić
cukrem wanilinowym)1 pełna łyżka
mąki pszennej3 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej220 g
masła w temp. pokojowej
Sposób wykonania:Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na niej jeden płat ciasta i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 200C ok 25 minut. Gdyby ciasto bardzo rosło w czasie pieczenia, otworzyć piekarnik i znów nakłuć widelcem.Czynność powtórzyć z drugim płatem ciasta.Przygotować krem:
Żółtka, obie
mąki i pól szklanki
mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem i
cukrem z
wanilią. Dodać
śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane
żółtka z
mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny
budyń.Miękkie
masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już
budyń.Na dnie blachy ułożyć jeden blat ciasta (nakłuwaną stroną na wierzch). Na ciasto wyłożyć krem, wyrównać.Drugie ciasto pokroić na 20 równych kawałków. Najlepiej nożem do pizzy.Ułożyć je na kremie (ponakłuwaną stroną do dołu). Obficie posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)