ßßß Cookit - przepis na Raffaello

Raffaello

nazwa

Wykonanie

Możecie wierzyć lub nie ale najlepsze ciasta piecze moja Mama! Smak tego ciasta przypomina mi czasy dzieciństwa... :) Spróbujcie zmierzyć się z Mamuśką - wrzucam przepis :)
Biszkopt:
· 4 jaja
· 1 szkl. cukru
· 1 szkl. mąki
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek i delikatnie wymieszać. Piec 25 min. Ostudzony biszkopt przekroić na pół, można nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Masa:
· 3 szkl. mleka
· 3 żółtka
· 3 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· ¾ szkl. cukru
· cukier waniliowy
· wódka do smaku
· 25 dkg masła
Wykonanie: w jednej szklance mleka roztrzepać ziółka i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń. Masło utrzeć dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać wódkę. Wystudzone ciasto przełożyć połową masy, drugą częścią masy posmarować wierzch biszkoptu.
Posypka:
· 20 dkg masła lub margaryny
· 20 dkg wiórków kokosowych
· 2 łyżki cukru
Wykonanie: masło i cukier roztopić na patelni, dodać wiórki i smażyć na złoty kolor ciągle mieszając. Wystudzić i posypać ciasto. Smacznego!!!
Źródło:http://pajdazchlebem.blogspot.com/2014/01/raffaello.html