Filet rybny pieczony w piekarniku

nazwa

Wykonanie

Filet rybny pieczony w piekarniku to doskonały pomysł na pyszny i dietetyczny obiad. Wspaniała alternatywa dla paluszków rybnych czy ryb smażonych w panierce, które mają sporo kalorii. Do przygotowania tego dania możecie użyć zarówno filetów dorsza, jak i mintaja, którego użyłam ja. Rybę doprawiłam mocno czosnkiem i pieprzem, jednak jeżeli nie przepadacie za smakiem czosnku, możecie dodać go mniej lub w ogóle nie dodawać, ale jak dla mnie to właśnie on nadaje tej rybie smak. Pieczonego fileta możecie podawać z warzywami gotowanymi na parze, warzywami na patelnię czy domowymi frytkami . Zachęcam do przygotowania i życzę smacznego! 🙂 Dajcie znać czy smakowało.
Zobacz też:
Sałatka ryżowa z rybą wędzoną
Dorsz po grecku
Dorsz zapiekany z ziemniakami
Przepis na filet rybny z piekarnika
Porcji: 3 Czas gotowania: 30 minut
Składniki
250 g filetów z mintaja lub innej ryby
pół cytryny
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
pieprz i sól
koperek do posypania
papier do pieczenia
Przepis
1
Rybę rozmrażamy. Pieprzymy i solimy z obu stron. Blachę/naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niego filety rybne.
2
Miękkie masło łączymy z posiekanym drobno czosnkiem. Smarujemy nim filety. Cytrynę kroimy w drobne plastry i kładziemy na rybie posmarowanej masłem z czosnkiem.
3
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 20 minut. Podajemy gorące, posypane koperkiem.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/02/filet-rybny-pieczony-w-piekarniku