Wykonanie
Filet rybny pieczony w piekarniku to doskonały pomysł na pyszny i dietetyczny obiad. Wspaniała alternatywa dla paluszków
rybnych czy ryb smażonych w panierce, które mają sporo kalorii. Do przygotowania tego dania możecie użyć zarówno
filetów dorsza, jak i
mintaja, którego użyłam ja.
Rybę doprawiłam mocno
czosnkiem i
pieprzem, jednak jeżeli nie przepadacie za smakiem
czosnku, możecie dodać go mniej lub w ogóle nie dodawać, ale jak dla mnie to właśnie on nadaje tej rybie smak. Pieczonego fileta możecie podawać z warzywami gotowanymi na parze, warzywami na patelnię czy domowymi frytkami . Zachęcam do przygotowania i życzę smacznego! 🙂
Dajcie znać czy smakowało.Zobacz też:
Sałatka ryżowa z
rybą wędzonąDorsz po grecku
Dorsz zapiekany z
ziemniakamiPrzepis na
filet rybny z piekarnikaPorcji: 3 Czas gotowania: 30 minutSkładniki250 g filetów z
mintaja lub innej
rybypół
cytryny2 łyżki
masła2 ząbki
czosnkupieprz i
sólkoperek do posypaniapapier do pieczeniaPrzepis1
Rybę rozmrażamy.
Pieprzymy i solimy z obu stron. Blachę/naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niego
filety rybne.2Miękkie
masło łączymy z posiekanym drobno
czosnkiem. Smarujemy nim filety.
Cytrynę kroimy w drobne plastry i kładziemy na rybie posmarowanej
masłem z
czosnkiem.3Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 20 minut. Podajemy gorące, posypane
koperkiem.