Wykonanie
« Powrót  Opis:Pochodzenie grupy
krwi A: pierwsi imigranci, zmuszeni do zaadaptowania się do bardziej rolniczego sposobu odżywiania i stylu życia, z osobowością bardziej przystosowaną do współżycia w dużych społecznościach. Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich - jest to spadek po przodkach-rolnikach prowadzących spokojny, osiadły tryb życia. Nasze cywilizowane diety w większości składają, się z wygodnych toksyn w przyciągających uwagę ładnych opakowaniach. Ale dla grupy A jest szczególnie ważne, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Jeżeli będziesz stosował tę dietę, to możesz wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorobom. Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko schudniesz. Gdy przestaniesz jeść
mięso, na początku możesz znacznie stracić na wadze, ponieważ wyeliminujesz z diety toksyczne produkty. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają go w organizmie w postaci tłuszczu.
Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą
krwi A i prowokuje reakcje insulinowe. Jest to kolejny czynnik spowalniający metabolizm. Oprócz tego
produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które upośledzają
serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy. Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą
krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:
Mięsa i
dróbWskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grupą
krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie
mięsa ze swojej diety.Unikać:
Baraniny,
bażanta,
bekonu,
cielęciny,
dziczyzny, gęsi,
kaczki,
królika,
kuropatwy,
serc,
szynki,
wątróbki,
wieprzowiny,
wołowiny,
wołowiny mielonej.
Owoce morzaWskazane:
Dorsz,
karp,
łosoś,
makrela,
pstrąg tęczowy,
pstrąg morski,
sardynka,
sieja,
szczupak, srebrny
okoń,
ślimaki, żółty
okoń.Unikać: Barakudy, bieługi,
flądry,
halibuta,
homara,
kalmara,
kawioru,
kraba,
krewetek,
łososia wędzonego,
małży,
morszczuka, muli,
okoń,
ostrygi,
ośmiornicy,
raka,
sardeli, skrzydelnika,
soli,
suma,
śledzia,
tuńczyka błękitnopłetwego,
węgorza, żółwia, żab.
Jaja i
nabiałWskazane:
Mleko sojowe,
ser sojowy.Unikać: Chudego lub 2%
mleka,
lodów,
masła,
maślanki, pełnego
mleka,
serwatki,
sera Brie,
sera camembert,
ser gouda,
serka wiejskiego.
Oleje i tłuszczeWskazane:
Olej z
oliwek,
olej z
siemienia lnianego.Unikać:
Oleju bawełnianego,
oleju z
kukurydzy,
oleju krokoszowego,
oleju z
orzeszków ziemnych,
oleju sezamowego.
Orzechy i pestkiWskazane:
Masło orzechowe,
orzeszki ziemne,
pestki dyni.Unikać:
Orzecha brazylijskiego,
orzechów nerkowca,
pistacjowych.
Fasole i inne rośliny strączkoweWskazane: Czerwona
soja,
fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona,
groch "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone.Unikać:
Fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.ZbożaWskazane: Amarant, gryka,
kasza.Unikać:
Kiełków pszenicy,
otrębów pszenicy,
płatków familia,
siedem zbóż, pszenicy,
skrobi.
Chleb i grzankiWskazane:
Chleb esseński,
chleb ezechiela,
chleb z
kiełków pszenicy,
chleb z
mąki sojowej,
wafle ryżowe.Unikać: Angielskich grzanek,
bułek z
otrębami pszennymi,
chleba pełno pszenicznego,
chleba wieloziarnistego,
chleba z
mąki durum,
chleba z
mąki macowej,
chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.Ziarna i
makaronyWskazane: Gryka,
kasza,
makaron z
karczocha,
makaron soba,
mąka ryżowa,
mąka żytnia, owies.Unikać:
Makaronu grysikowego,
makaronu ze
szpinaku,
mąki białej,
mąki pełno pszenicznej.WarzywaWskazane:
Botwinka,
brokuły,
cebula czerwona,
cebula hiszpańska,
cebula żółta,
dynia,
chrzan,
cykoria,
czosnek,
kalarepa,
kapusta bezgłowa,
karczoch amerykański,
karczoch jerozolimski,
okra,
kiełki lucerny,
marchew, mniszek lekarski,
pasternak,
pietruszka,
por,
rzepa,
sałata rzymska,
szpinak.Unikać:
Bakłażany,
białej kapusty,
chińskiej kapusty,
czerwonej kapusty,
grzybów shiitake,
oliwek czarnych,
oliwek greckich,
oliwki hiszpańskiej,
pieczarek,
papryki: czerwonej, zielonej, żółtej,
pomidorów,
ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.
OwoceWskazane:
Ananas,
borówki,
czarne jagody,
cytryna,
figi suszone,
figi świeże,
grejpfrut,
wiśnia,
jeżyny,
morela,
rodzynki,
śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone,
żurawina.Unikać: Unikać
bananów,
mandarynek,
mango,
melona,
orzechów kokosowych,
pomarańczy,
rabarbaru.
Soki i
napojeWskazane:
Sok z ananasa, sok z ciemnej
wiśni,
sok grejpfrutowy, sok z
marchwi,
sok z moreli, sok z
selera, sok z
suszonej śliwki,
woda (z
cytryną).Unikać: Soku z papai,
soku pomarańczowego,
soku pomidorowego.
PrzyprawyWskazane:
Czosnek,
imbir, melasa, miso, słód jęczmienny,
sos sojowyUnikać:
Kaparów,
octu balsamowego,
octu białego,
octu z
jabłek,
octu winnego czerwonego,
pieprzu białego,
pieprzu czarnego mielonego,
pieprzu czerwonego,
żelatyny.
Herbatki ziołoweWskazane: Aloes, echinacea, głóg, dziurawiec,
łopian,
mleczny oset,
owoc dzikiej róży, rumianek,
imbir,
kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona
herbata, żeń-szeń.Unikać:
Cayenne, czerwonej koniczyny,
rabarbaru, szczawiu, znamion
kukurydzy.UżywkiWskazane:
Czerwone wino,
herbata zielona,
kawa bezkofeinowa.Unikać: Coca-coli, czarnej
herbaty bezkofeinowej, czarnej
herbaty regularnej,
likierów destylowanych,
napojów gazowanych,
piwa,
wody Seltzera,
wody sodowej.Inne
przyprawyWskazane:
Musztarda.Unikać:
Ketchupu,
majonezu,
sosu Worcestershire.Produkty zalecane w diecie (sprzyjające spadkowi wagi):
Oleje roślinne - wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów,Produkty
sojowe - wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane,Warzywa - wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit,
Ananas - zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.Produkty niezalecane w diecie (sprzyjające wzrostowi wagi):
Mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci
tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych,
Nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych,
Fasolka nerkowata - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm,
Fasolka limejska - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm,Pszenica (w nadmiarze) - osłabia utylizację kalorii.Dodaj przepis do ulubionych!(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2Wykonanie:DietyKomentarze:Autor:
kajaaData: 2011-07-09hej mam 13 lat i niedawno zaczęłam stosowac tą dietę. mam parę pytań czy to nie jest zawcześnie? czy macie jakieś propozycje na obiad? tą dietę jak długo trzeba stosowac? czy zawsze?Autor: coma4Data: 2010-12-24A co zrobić jak mam uczulenie na w/w
owoce morza?Autor: A...P...Data: 2009-01-24Słuszna racja z Tą dietą, ale tak ciężko się odzwyczaić od starych nawyków.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: