Wykonanie

Dieta Łatwo Strawna stosowana przede wszystkim przy chorobie Leśniewskiego-Crohna wcale nie musi być nudna, niesmaczna i monotonna! Postaramy się to udowodnić!Dieta Łatwo Strawna charakteryzuje się doborem takich produktów spożywczych, które łatwo ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. Nie drażnią chorych lub mniej sprawnych narządów przewodu pokarmowego, dostarczają przy tym niezbędnych składników odżywczych wpływających na szybszy powrót do zdrowia lub łagodniejszy przebieg choroby.Z pożywienia wyklucza się głównie błonnik, ścięgna, warzywa wzdymające -
kapusta, suche nasiona roślin strączkowych (
fasola,
groch) oraz
pieczywo żytnie i
razowe.W diecie Łatwo Strawnej bardzo istotny jest sposób sporządzania potraw wykluczający smażenie natomiast tłuszcze łatwo przyswajalne (
masło roślinne,
oleje roślinne) dodaje się po sporządzeniu potrawy.NAZWA PRODUKTU I POTRAWYPRODUKTY ZBOŻOWE
Pieczywo jasne i czerstwe, czasem graham, sucharki. Drobne
kasze –
manna, krakowska, jęczmienna łamana dobrze oczyszczona,
ryż, drobne
makarony.PRZECIWWSKAZANE
Pieczywo razowe żytnie i pszenne, świeże. Grube
kasze – gryczana, pęczak, grube
makarony.
MLEKO I
PRODUKTY MLECZNEMleko słodkie, zsiadłe,
ser biały,
twaróg, homogenizowany.PRZECIWWSKAZANE
Przetwory mleczne przekwaszone,
sery żółte.
JAJAGotowane na miękko, w koszulkach, na parze, w formie omletów.PRZECIWWSKAZANEGotowane na twardo, smażone w formie jajecznicy.
MIĘSO,
WĘDLINY,
RYBYChude –
wołowina,
cielęcina,
kurczak,
indyk. Chude
ryby –
dorsz,
leszcz,
sola,
płastuga,
szczupak,
sandacz.
Wędliny chude –
szynka,
polędwica.PRZECIWWSKAZANETłuste
ryby i
mięsa.
Kiełbasy.TŁUSZCZE
Masła i
oleje roślinne.
Margaryna wysokogatunkowa. Słodka
śmietanka.PRZECIWWSKAZANE
Śmietana,
smalec,
słonina,
margaryny twarde,
masło.
ZIEMNIAKIGotowane, pieczone w mundurkach.PRZECIWWSKAZANEFrytki, smażone, placki ziemniaczane, pyzy.WARZYWA-
buraki-
cykoria-
dynia-
fasolka szparagowa młoda-
groszek młody, zielony-
kalafior-
kabaczki-
marchew-
sałata zielonaPRZECIWWSKAZANEWszystkie odmiany
kapusty,
papryka,
cebula,
szczypior,
ogórki,
brukiew,
rzodkiewki, warzywa z
octu.
OWOCEDobrze dojrzałe bez skórki i pestek:-
banany-
brzoskwinie-
jabłka-
morele-
maliny-
pomarańcze-
truskawkiPRZECIWWSKAZANENiedojrzałe.
Gruszki,
śliwki,
czereśnie,
agrest,
owoce suszone,
orzechy.SUCHE STRĄCZKOWEWszystkie.
CUKIER I
SŁODYCZECukier,
miód,
dżemy bez pestek, kompoty,
galaretki.PRZECIWWSKAZANE
Chałwa,
czekolada,
słodycze zawierające tłuszcz,
kakao,
orzechy!
PRZYPRAWYW ograniczonych ilościach
sól,
cukier,
sok z cytryny,
koper,
kminek,
wanilia,
cynamon.PRZECIWWSKAZANEReszta a w tym
musztarda i
ocet.ZUPYNa wywarach warzywnych, i
mięsnych BEZ KOŚCI. Kleiki, krupnik, zupy
mleczne, przetarte
owocowe, jarzynowe. Zagęszczone zawiesiną z
wody i
mąki, słodką
śmietanką lub świeżym
masłem roślinnym.PRZECIWWSKAZANEZ warzyw niedozwolonych. Z zasmażkami.POTRAWY
MIĘSNE I
RYBNEGotowane, duszone bez obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety i budynie.PRZECIWWSKAZANESmażone, duszone, pieczone bez przykrycia.POTRAWY Z
MĄKI I
KASZKasze gotowane na sypko, budynie z
kasz z dodatkiem
mięsa, warzyw lub
owoców, lane kluski, leniwe pierogi z małym dodatkiem
mąki.PRZECIWWSKAZANEKluski kładzione, zacierki, francuskie.SOSYZaprawiane słodką
śmietanką,
masłem,
żółtkiem,
mąką.
Majonez tylko domowy.PRZECIWWSKAZANEReszta.DESERYKompoty,
kisiele, musy,
galaretki, kremy,
owoce w galarecie lub kremie,
biszkopty, czerstwe
ciasto drożdżowe.PRZECIWWSKAZANEReszta.
NAPOJEHerbata,
kawa,
mleko,
napoje owocowe,
soki warzywne.PRZECIWWSKAZANEMocne
kakao, płynna
czekolada,
napoje alkoholowe.