ßßß
RatafiaSkładniki:po 200 g dowolnych owoców*po 150 ml wódki lub 100 ml spirytusu i 40 ml wodypo 140 g cukruWykonanie:* Z owoców pestkowych usuwamy pestki (morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, śliwki), z jabłek, gruszek usuwamy gniazda nasienne (ale nie obieramy), pozostałe owoce możemy wrzucać w całości lub pokrojone (np truskawki). Na każde 200 g owoców dodajemy 150 ml alkoholu i 140 g cukru.Przygotowane owoce wrzucamy do dużego naczynia, słoika lub gąsiorka i zasypujemy cukrem. Czekamy aż owoce puszczą sok (u mnie trwało to jedną noc) i wtedy dolewamy do nich wódkę (lub spirytus z wodą), mieszamy i odstawiamy. Odnośnie przechowywania nalewki istnieją dwie szkoły - jedni zalecają przechowywać ją w jasnym i ciepłym miejscu, inni w ciemnym. Ja się póki co nie mogę zdecydować, czasem stoi na podłodze w kuchni, a czasem w kuchennej szafce. Co jakiś czas ją mieszamy i dodajemy kolejne owoce.Kiedy chcemy zakończyć przygotowanie naszej nalewki, po dodaniu ostatnich owoców czekamy ok. pół roku (tak podaje literatura, aczkolwiek sądzę że można skrócić ten termin :-) ), filtrujemy ją i butelkujemy. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce i czekamy przynajmniej kilka miesięcy, im starsza, tym lepsza, jednak kto wytrzyma tyle czasu? :-).
Jeśli chodzi o owoce które już dodałam do mojej ratafii to:morelebrzoskwinietruskawkiczereśniemalinyczerwony agrestPlanuję jeszcze:gruszkijabłkaśliwkiA jaka będzie Twoja ratafia?