Wykonanie
Opis:Występuje w Polsce dość rzadko. W krajach Europy Zachodniej zachorowalność jest kilkakrotnie wyższa. Chorują przede wszystkim osoby
młode w wieku 20-30 lat, ale również dzieci.Na temat rozwoju przewlekłego schorzenia zapalnego przewodu pokarmowego - choroby Leśniowskiego-Crohna istnieje wiele teorii. Najczęściej wymienia się czynniki genetyczne, zakaźne oraz immunologiczne. Rozpoznanie jest bardzo trudne. Diagnozę stawia się na ogół dopiero po 3 latach
trwania choroby.
Bóle brzucha, gorączka, biegunkaDo najczęstszych objawów choroby należą: osłabienie, utrata apetytu, biegunka, gorączka,
bóle brzucha. W fazie drugiej dolegliwości mocno się nasilają. Mogą również dołączyć objawy zapalenia
języka, obrzęki kończyn. Zmiany zapalne umiejscawiają się najczęściej w jelicie biodrowym, ale mogą się również rozprzestrzeniać na jelito grube.Choroba Leśniowskiego-Crohna charakteryzuje się występującymi po sobie okresami remisji i zaostrzeń. Towarzyszą jej objawy zespołu złego wchłaniania oraz ogólne niedożywienie. Uporczywa biegunka powoduje utratę
białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Może prowadzić to do niedokrwistości, niedoborów
białka, zaburzeń krzepliwości. W badaniach stwierdza się niskie stężenia żelaza we
krwi, witaminy B12, kwasu foliowego.W okresie zaostrzeńStosuje się dietę płynną pozbawioną błonnika; nie dłużej niż 3 dni, ponieważ jest to dieta niepełnowartościowa.Początkowo podaje się gorzką
herbatę lub
kisiel owocowy i rozcieńczony przecier, jeśli chory je toleruje. Do płynów nie należy dodawać
cukru. Następnie można włączyć kleiki z
ryżu lub
kaszki pszennej oraz rozmoczone sucharki. Często stosuje się gotową dietę syntetyczną.W okresie przewlekłymZaleca się dietę bogatoenergetyczną o niskiej zawartości tłuszczu, ale o dużej zawartości
białka w celu uzupełnienia niedoborów pokarmowych. Ma ona w ciągu dnia dostarczać od 2500 do 3000 Kcal. Posiłki powinny być małe objętościowo, spożywane regularnie 5-6
razy dziennie.Ilość
białka w diecie powinna wynosić 100-120g, ma ono dostarczać około 16% całkowitej energii diety. Najlepsze źródło pełnowartościowego
białka to chude
mięsa,
ryby i
jaja.Tłuszcz w diecie powinien zostać ograniczony do 50-70g dziennie (ok. 20% energii pożywienia). Dodaje się go w postaci surowej do gotowych potraw. Jeśli chory źle to toleruje, podaje się wtedy tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu węglowym.Większość energii, bo ponad 60% powinna stanowić energia pochodząca z węglowodanów.Aby oszczędzić przewód pokarmowy, trzeba wybierać
młode i delikatne warzywa, usuwać pestki, obierać
warzywa i owoce, przecierać je lub przygotowywać z nich
soki.PORADNIK DIETETYCZNYProdukty zbożowe - zaleca się
białe pieczywo o niskiej zawartości błonnika (
biały chleb,
bułki pszenne), sucharki,
makaron drobny ("
nitki"),
kaszka pszenna,
ryż. Przeciwwskazane:
pieczywo razowe, grube
makarony, grube
kasze,
otręby,
mąki razowe.
Mleko i
przetwory mleczne są przeciwwskazane, chorzy bowiem źle je tolerują. Jeśli jednak nie ma niekorzystnych objawów, można podawać
mleko,
maślankę,
twaróg chudy.
Jaja - można jeść
jaja na miękko, omlety przygotowane na parze, suflety. Przeciwwskazane:
jaja smażone lub gotowane na twardo, jajecznica,
jaja faszerowane.
Mięsa - należy wybierać chude gatunki:
cielęcinę,
kurczaki i
indyki (bez skórki), chudą
wołowinę,
króliki. Trzeba wyeliminować tłuste gatunki (
wieprzowina,
baranina, gęsi,
kaczki,
dziczyzna) oraz
podroby.
Wędliny - wybieramy chude gatunki (
polędwica,
szynka,
parówki odtłuszczone). Rezygnujemy z tłustych gatunków oraz z
wędlin podrobowych i konserw.
Ryby - zaleca się chude gatunki, takie jak
szczupak,
dorsz,
sandacz,
leszcz,
sola,
płastuga, kergulena. Wykluczyć należy
ryby tłuste (
makrela,
węgorz,
łosoś,
sardynki,
śledź), wędzone i marynowane.Tłuszcze - wskazane jest spożywanie
masła lub
margaryny miękkiej (kubkowej),
oleju sojowego albo
słonecznikowego.Warzywa - zaleca się jedzenie bogatych w witaminę C
pomidorów bez pestek i skórki,
ziemniaków gotowanych całych lub tłuczonych,
kalafiora (jeśli jest tolerowany). Z warzyw bogatych w beta-karoten zaleca się
marchew,
dynię,
szpinak,
sałatę. Warto również spożywać
buraki,
szparagi,
pietruszkę,
seler. Jeśli
warzywa surowe są źle tolerowane, powinny być gotowane i rozdrobnione w postaci przecieru, ewentualnie podawane w formie surowych
soków. Wykluczyć należy:
kapustę,
kalafiora,
brukselkę,
fasolę białą,
fasolkę szparagową,
groch,
groszek zielony,
soję,
cebulę,
brukiew,
rzodkiewkę,
kalarepę,
jarmuż,
paprykę,
pory.
Owoce - zaleca się
jabłka,
brzoskwinie,
morele (z których należy usunąć skórkę),
truskawki,
maliny,
porzeczki,
melony.
Owoce pestkowe należy przetrzeć. Można również podawać
banany. Przeciwwskazane są:
gruszki,
czereśnie,
wiśnie,
śliwki,
owoce suszone.
Napoje - można pić słabą
herbatę,
kawę zbożową,
soki owocowe i warzywne. Zabronione są wszystkie
napoje gazowane,
kawa (zwłaszcza mocna),
napoje alkoholowe.Desery - unikamy wyrobów cukierniczych, szczególnie
tortów, ciast z kremami, dodatkiem
alkoholu lub
kawy. Można jeść
lody,
galaretki, ciasta bez
owoców,
orzechów i
czekolady.Potrawy powinny być gotowane, duszone bez wcześniejszego obsmażania lub pieczone w folii. Bezwzględnie należy unikać potraw smażonych i pieczonych zwykła metodą oraz zasmażanych i zapiekanych. Polecane są potrawy z
mięsa i ryb w formie mielonej, po ugotowaniu, np. pulpety, budynie
mięsne.Zupy i sosy - należy zagęszczać zawiesiną
mąki. Nie stosuje się zasmażek z mąk i tłuszczu.
Przyprawy - nie wolno używać
pieprzu,
papryki,
octu,
musztardy,
curry,
chilli. Można używać łagodnych przypraw, jak zielona
pietruszka,
koperek,
wanilia,
kminek, kwasek
cytrynowy,
sól i
cukier.Przykładowy jadłospisI śniadanie:
chleb pszenny z
masłem,
jajko na miękko,
polędwica sopocka,
sałata,
herbataII śniadanie:
bułka pszenna z
masłem,
szynką i
pomidorem bez skórkiObiad: zupa jarzynowa przecierana z drobnym
makaronem, pulpety z
dorsza w sosie
koperkowym,
ziemniaki puree,
marchewka puree,
galaretka owocowaPodwieczorek:
kaszka manna z przetartymi
malinamiKolacja:
kurczak gotowany bez skórki,
pieczywo jasne,
buraczki puree,
sok owocowy