Wykonanie
Brownies z
malinami i
białą czekoladą to jedno z najwspanialszych ciast jakie
jadłam. Odkąd po raz pierwszy zrobiłam brownies, wiedziałam, że na stale wejdzie do mojego pieczeniowego repertuaru. Ten rodzaj ciasta ma to, co lubię najbardziej. Wyrazistość, wilgotność, dostateczną
słodycz, doskonałą strukturę. Po zjedzeniu jednego kawałka, sięga się po drugi, a chciałoby się i jeszcze i jeszcze... Super dawka energi i dobrego samopoczucia na pochmurne, deszczowe dni. Przepis na dzisiejsze brownies pochodzi z książki "Everyday cakes and cookies" . Ciasto, oprócz rozpływającej się w ustach czekoladowej struktury ma wewnątrz obłędnie pachnące
maliny i kawałeczki pysznej
białej czekolady. Delicious!
150 g
masła, w kawałkach200 g ciemnej
czekolady, w kawałkach220 g drobnego
cukru(1 szklanka)2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3
jajka75 g
mąki(1/2 szklanki)75 g
mąki ze środkiem spulchniającym(1/2 szklanki) lub
mąki zwykłej plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli100 g
białej czekolady, pokrojonej na kawałki150 g świeżych
malin (mogą być mrożone)Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Natłuszczamy kwadratową foremkę o bokach 19 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i ciemną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Mieszamy z
cukrem i ekstraktem
wanilii, dodajemy roztrzepane
jajka,
mąki,
białą czekoladę i
maliny. Mieszamy. Masę wkładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 35 min. Studzimy w foremce, wyciągamy i kroimy na kwadraty.