Wykonanie
Pyszne ciasto z
białą czekoladą i
orzechami laskowymi . Piekłam je dwa
razy, za pierwszym razem za długo przetrzymałam w piekarniku i mocno było przesuszone (na szczęście nie spalone), ale pomimo tego, wzbudziło zachwyty i znikło natychmiast. Postanowiłam powtórzyć i tak samo szybko poszło, tym razem było bardziej wilgotne, z rozpływającymi się w ustach kawałkami
białej czekolady i chrupiącymi
orzechami. Bardzo smaczne ciasto nie tylko na co dzień.
50 g
białej czekolady175 g drobnego
cukru150
mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka115 g miękkiego
masła1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g
orzechów laskowych uprażonych i posiekanych100 g
białej czekolady, posiekanejForemkę o wymiarach 28 na 18 cm wykłądamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą
wodą, Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia,
Cukier,
mąkę,
proszek do pieczenia,
jajka,
masło i ekstakt z
wanilii umieszczamy w misce i ubijamy przez kilka minut. Mieszamy z
orzechami i rozpuszczoną
czekoladą oraz połową posiekanej
czekolady.Masę wylewamy do przygotowanej foremki, posypujemy pozostałą posiekaną
czekoladą i pieczemy ok 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Kroimy na kwadraty.Przepis na podstawie przepisu z książki Liz Herbert "Cakes"