ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Sałata

Sałata

nazwa

Sałata jest rośliną jednoroczną, która zalicza się do warzyw liściowych, a dokładniej do rodziny astrowatych. Warzywo charakteryzuje się liśćmi, które swoim kształtem i skupieniem przypominają główkę. Warto pamiętać, że im wyższa temperatura panuje podczas uprawy sałaty, tym warzywo będzie bardziej gorzkie.

Historia

Sałata była znana już w V wieku przed naszą erą w starożytnym Rzymie oraz Grecji, natomiast swoje korzenie najprawdopodobniej ma w krajach Azji Zachodniej oraz w Basenie Morza Śródziemnego. Królowa Bona wraz z pozostałą włoszczyzną przywiozła sałatę do Polski. Dzięki niej warzywo stało się jednym z najczęściej stawianych na polskich stołach.

Pochodzenie

Sałata nie posiada szczególnych wymagań glebowych oraz klimatycznych co do uprawy. Dlatego też bezproblemowo przyjmuje się w różnych regionach świata. Sałata posiada bardzo dużo odmian, które również zależne są od panującego na danym ternie klimatu.

Zastosowanie

Zastosowanie sałaty jest wszechstronne. W świecie kulinarnym można wykorzystywać ją do sporządzania sałatek, surówek, dekoracji mięs, wędlin i serów. Liście sałaty można kłaść na kanapki i podawać również do innych przystawek. Rzadko kiedy je się samą sałatę, najlepiej smakuje na surowo lub po schłodzeniu. Bardzo popularne jest przyrządzanie na bazie sałaty, sałatki greckiej, meksykańskiej lub wiosennej.

Świeżość

Bardzo ważne jest, aby nabyć świeżą sałatę, ponieważ choć odrobinę zwiędnięta może już nie nadawać się do spożytkowania. Najlepiej jest wybrać tą o jasnozielonych liściach, a same liście nie mogą być w żaden sposób uszkodzone lub przebarwione. Przed przygotowaniem do spożycia, warzywo należy dokładnie umyć i pozbawić je wszystkich liści, które nie wyglądają na zdatne do zjedzenia – czyli żółte, uszkodzone lub odrobinę zwiędnięte. Najlepiej sałatę płucze się przekładając ją z miski do miski z wodą, tak długo aż woda będzie czysta. Ważne jest również, aby sałaty nie kroić nożem, ponieważ można łatwo pozbyć się kruchości liści. Jeśli sałata ma być przechowywana, to należy umieścić główki w ciemnym, wilgotnym i chłodnym pomieszczeniu.

Właściwości

Sałata uchodzi za bardzo dietetyczne warzywo ze względu na małą ilość cukrów, tłuszczu i co ważniejsze, także kalorii. W sałacie można znaleźć wszystkie witaminy, oprócz D i K, a także składniki mineralne, takie jak: potas, sód, jod, karoten, wapń, magnez, fosfor, fluor, kobalt, mangan, cynk czy też miedź. Warzywo posiada w liściach tyrekininy, które odpowiedzialne są za stymulację czynności tarczycy. Jedzenie sałaty pobudza procesy trawienne do działania, natomiast jej duże dawkowanie ukoi nerwy i spowoduje zwiększoną koncentrację. Sałata także jest dobrym sposobem na pozbycie się lub załagodzenie chorób związanych z oskrzelami. Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze oraz mające problemy sercowe, również powinny swoją dietę wzbogacić o sałatę.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 13 kcl

Błonnik pokarmowy1,1   g

z cukrów8,6 kcal

z białek2,5 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość1,955E-05 g

Objętość366 g/m3

Food folate5,3E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,0068   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,092   μg

Tłuszcz0,175   g

Tłuszcze nasycone0,023   μg

Węglowodany2,3   g

Total Folate5,3E-05   μg

Sacharoza0,0085   g

Skrobia0   g

Glukoza0,389   g

Maltoza0   g

Fruktoza0,513   g

Galaktoza0   g

Cukier0,911   g

Białko1   g

Tryptofan0,011   g

Treonina0,037   g

Izoleucyna0,038   g

Leucine0,055   g

Lysine0,046   g

Metionina0,011   g

Cystyna0,0077   g

Fenyloalanina0,045   g

Tyrosine0,019   g

Walina0,043   g

Arginina0,039   g

Histydyna0,015   g

Alanina0,041   g

Kwas asparaginowy0,117   g

Kwas glutaminowy0,156   g

Glicyna0,036   g

Prolina0,03   g

Seryna0,035   g

A0,000233   μg

B15,2E-05   mg

C0,004   mg

B66,6E-05   mg

E0,000146   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0,000233 μg

Delta-tocopherol5,1E-06 μg

B30,000253   mg

B120   μg

B25,3E-05   mg

B50,000112   μg

B90   μg

K8,4E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0,0012   μg

A(IU)4662   IU

Bete-karoten0,0028 μg

Alfa-karoten6,8E-07 μg

Omega-30,065 mg

Omega-60,027 mg

Fosfor0,024   mg

Magnez0,01   mg

Potas0,171   mg

Sód0,013   μg

Wapń0,026   mg

Żelazo0,000796   mg

Cynk0,000163   mg

Mangan0,000155   μg

Miedź2,5E-05   μg

Selen5,4E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0,02   μg

Objętość(ml)0   ml