Wykonanie
Opis:Głównym zadaniem diety jest dostarczenie zwiększonej ilości energii,
białka i witamin.Tarczyca jest jednym z największych i najważniejszych gruczołów wydzielania wewnętrznego. Wydziela hormony tyroksynę i trójjodotyroninę, które wywierają silne działanie na wiele przemian ustrojowych: regulują metabolizm, wzrost, dojrzewanie, pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz krążenia. Zaburzenia pracy tarczycy mogą być bardzo groźne dla zdrowia. Jednym z nich jest nadczynność tarczycy, która powoduje zwiększenie zużycia tlenu, produkcji ciepła, przemian
białek, tłuszczów i węglowodanów. Objawia się to najczęściej utratą wagi, wzmożonym apetytem, kołataniem
serca,
lękiem, drżeniem ciała, nietolerancją ciepła i nadmierną potliwością. W cięższych przypadkach występują również biegunki i obrzęk kończyn.Podstawą leczenia tej choroby jest leczenie farmakologiczne, a stosowanie diety ma jedynie znaczenie wspomagające.Głównym zadaniem diety jest dostarczenie zwiększonej ilości energii, aby pokryć wzmożone zapotrzebowanie organizmu.Energetyczność diety zależy od stopnia nasilenia nadczynności tarczycy. Zaleca się więc, aby przy średnio nasilonej nadczynności ilość energii zwiększyć o 15-25% w stosunku do
norm przeznaczonych dla osób zdrowych. W silnej nadczynności, energetyczność diety musi zostać zwiększona aż o 50-80%. W niektórych przypadkach trzeba więc dostarczyć z dietą nawet 5000 Kcal! Dzienną rację pokarmową należy rozłożyć na 5-6 posiłków. Pierwsze śniadanie powinno dostarczać 25% energii, II śniadanie - 10%, obiad - 30%, podwieczorek - 15%, a kolacja - 20%.Najważniejsze zasady dietyo Z powodu nasilonego rozpadu
białka konieczne jest stosowanie diety bogato
białkowej. Zaleca się, aby w ciągu doby dostarczać 1,5-2g białka/kg masy ciała, co
daje średnio od 110 do 130g
białka na dobę. Dla porównania: zdrowe osoby dorosłe potrzebują 0,8 g/kg/dobę. Większość
białka (około 2/3) powinna być pochodzenia zwierzęcego. W diecie należy zwiększyć ilość takich produktów, jak:
mleko,
kefiry,
jogurty i
sery twarogowe,
jaja, chude gatunki
mięs (
wołowina,
cielęcina,
kurczaki,
indyki,
królik) i
wędlin (
wędliny drobiowe,
polędwica,
szynka). Dobrym źródłem
białka są również chude gatunki ryb, np.
dorsz,
sandacz,
szczupak. Produkty bogato
białkowe zaleca się spożywać w każdym posiłku.W diecie konieczne jest ograniczenie tłuszczu. Jego ilość w dziennej racji pokarmowej nie może przekraczać 70g na dobę. Większość tłuszczu powinna pochodzić z
olejów roślinnych. Zrezygnować należy z takich produktów pochodzenia zwierzęcego, jak:
smalec, łój,
bekon,
boczek,
wędliny podrobowe, konserwy.W nadczynności tarczycy wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza na witaminę A, C, B1 oraz wapń. Najlepszymi źródłami witaminy C są:
natka pietruszki (177,7 mg witaminy C/100g produktu),
papryka czerwona (144 mg),
brokuły (83 mg),
szpinak (67,8 mg),
cytryna i
pomarańcza (49-50 mg),
truskawki (66 mg).Witamina A ma wpływ na zmniejszenie nadczynności tarczycy. Produkty pochodzenia roślinnego dostarczają prowitaminy A (beta-karotenu, z którego w organizmie powstaje witamina A). Należą do nich
marchew,
papryka,
pomidory,
brokuły,
morele,
brzoskwinie. Mimo dużej zawartości witamin ilość
warzyw i owoców w diecie, zwłaszcza surowych, nie powinna być zbyt duża. Zawierają one bowiem duże ilości błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie niektórych składników i zmniejsza przyswajanie energii z diety.Źródłem witaminy B1 powinny być przede wszystkim produkty zbożowe,
mleko i jego
przetwory,
jaja,
ryby.
Mleko i
przetwory mleczne dostarczają również wapnia, na który również wzrasta zapotrzebowanie.Istotne znaczenie w tej diecie ma sposób przyrządzania posiłków. Z powodu możliwości występowania biegunek konieczne jest przestrzeganie zaleceń diety lekko strawnej. Unikać należy potraw tłustych i smażonych. Spośród metod kulinarnych zalecamy gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii. Niepożądane są również produkty obciążające przewód pokarmowy, mające działanie drażniące lub wzdymające. Należą do nich:
kapusta,
brukselka,
groch,
soja,
orzechy,
migdały,
kasze gruboziarniste. Warto również zrezygnować z ostrych przypraw, takich jak
papryka,
pieprz,
chilli. Zaleca się
przyprawy łagodne:
wanilię,
koper,
kminek,
pietruszkę,
sok z cytryny,
cynamon.Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe wykluczyć należy te produkty, które są w nie ubogie i dostarczają tylko "pustych kalorii", takich jak:
słodycze, ciasta,
chipsy, słone paluszki, snacki. Zamiast nich na deser można podawać budynie,
galaretki z
owocami, przeciery i sałatki
owocowe.Osoby chore na nadczynność tarczycy skarżą się na ciągłe uczucie gorąca. Często stwierdza się u nich stany podgorączkowe lub zwyżki temperatury nawet do 38 stopni Celsjusza. Aby tych objawów nie pogłębiać, warto zrezygnować z
gorących napojów i potraw, zwłaszcza zup.Picie
kawy i
herbaty, nawet zimnej, powinno być ograniczone z powodu niekorzystnego wpływu kofeiny na układ krążenia (zwiększa liczbę skurczów
serca) i układ nerwowy.W przypadku nasilenia biegunek należy zastosować dietę półpłynną, opartą na kleikach. Przyrządza się je z
ryżu lub
kaszy manny gotowanej na wodzie lub na
mleku z dodatkiem
soli.
Kaszę zalewa się zimną
wodą w ilości 10-krotnie większej od objętości
kaszy i następnie gotuje przez 2-3 godziny, dolewając
wody w miarę jej wygotowywania. Następnie
kaszę należy przecedzić. Tak długie gotowanie
kaszy ma na celu rozgotowanie
skrobi i jej przemianę w klej
skrobiowy. Następnie można urozmaicić jadłospis, włączając:
jajko na miękko, gotowane
ziemniaki pure, gotowane tradycyjnie lub na parze rozdrobnione
mięso. Z
mięs należy wybierać chude i delikatne gatunki:
cielęcinę, chudy
drób -
kurczak lub
indyk bez skóry.PRZYKŁADOWY JADŁOSPISI śniadanie: zupa
mleczna z lanymi kluskami,
chleb zwykły z
margaryną,
jajo na twardo z
majonezem i
rzodkiewkąII śniadanie:
bułka pszenna z
margaryną i
polędwicą,
sałatka z
pomidorów bez skórki,
jogurt naturalnyObiad: zupa jarzynowa z
ryżem,
kurczak gotowany,
ziemniaki puree,
buraczki,
sok owocowyPodwieczorek: pierogi z
białym serem, sok wyciśnięty z
marchwi i
jabłekKolacja:
ryba po grecku,
chleb zwykły,
banan,
woda mineralna