Wykonanie
Jest to świetny dodatek do codziennych obiadów, potraw z grilla jak również jako samodzielna potrawa.
Buraczki, dzięki pominięciu procesu gotowania, zachowują pełnie witamin i mikroelementów. W połączeniu z
jabłkiem,
marchewką i
cebulą otrzymuje potrawę nie tylko smaczną ale również zdrową. Dzięki dodatkowi
chrzanu potrawa nawiązuje smakiem do tradycyjnej
ćwikły z
chrzanem.Składniki
- 4 średnie
buraki- 1 średnia
cebula- 1 duże słodkie
jabłko- 1 duża
marchewka- 2 łyżki
majonezu- 2 łyżki
jogurtu naturalnego-
sól,
pieprzDrogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.Wykonanie
Buraczki umyć, obrać i surowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Marchewkę umyć i obrać.
Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, razem z
marchewką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę. Składniki wymieszać, dodać
chrzan,
majonez,
jogurt, doprawić i wymieszać wszystko razem. Ostawić do lodówki, podawać schłodzoną.Uwaga – sprawdzona radasłodkie
jabłko i
marchewka równoważy smak
cebuli i
chrzanu dlatego proszę nie trzymać się sztywno przepisu i smakować sałatki na każdym etapie jej przygotowania. Zwłaszcza należy uważać z
chrzanem gdyż nawet niewielka ilość może znacząco zmienić smak całej potrawyŻyczę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)