Wykonanie
Każdemu się należy odrobina przyjemności.Czas na Tartę-Rartę.Amatorów Jabłuszek u mnie w domu nie brakuje, nie brakuje też pomysłów na rzeczy z
Jabłkiem w roli głównej. Podczas rozleniwionego, parnego, czerwcowego wieczoru zniknęła w oka mgnieniu :)
Składniki (na 8 porcji):150 g
mąki żytniej1
jajko1
białko jaja1 łyżka
cukru70 g
margarynypół kilo
jabłek1/2 szklanki
jogurtu naturalnegoZ
mąki,
jajka oraz
margaryny zagnieć kruche ciasto i wstaw na 1/2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj, przełóż do formy do tart i lekko zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Obierz
jabłka i potnij na plastry.
Jabłka wyłóż na zapieczone ciasto i piecz ok. 15 minut.W tym czasie ubij
białko z
jogurtem j
cukrem. Polej ciasto i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, aż polewa się zetnie.Wartość Kaloryczna 165 kcal (1 porcja)
Białko 3,8 gWęglowodany 23 , 9 gTłuszcz 6 , 9 g