Brokuły

nazwa

Brokuł, inaczej nazywany kapustą szparagową jest zielną rośliną jednoroczną zaliczaną do warzyw kapustnych. Warzywo charakteryzuje się długą i grubą łodygą, na końcu której tworzy się szeroki kwiatostan. Brokuł posiada zielone liście, które rosną na dłuższych ogonkach niż w przypadku kalafiora. Na końcu łodygi, jak już wcześniej wspomniano, tworzy się baldachograniasty kwiatostan, który potocznie nazywany jest różą. W nim wyróżnić można pączki kwiatowe, które wraz z dłuższym przechowywaniem z barwy ciemnozielonej zmieniają się w barwę o odcieniach fioletu i brązu. Brokuł odznacza się lekko kapuścianym smakiem.

Historia

Brokuł był już znany ze swych cennych walorów smakowych ponad 2000 lat temu. Szczególnie w Imperium Rzymskim uważany był za cenny przysmak, który był nawet uważany za unikatowy. Brokuły trafiły do Anglii z ojczystej Antwerpii. Stany Zjednoczone zawdzięczają poznanie smaku tego warzywa emigrantom, którzy sprowadzili go do Ameryki dopiero na początku dwudziestego wieku.

Pochodzenie

Brokuły uprawiane są szczególnie w klimacie śródziemnomorskim. Do największych producentów tego warzywa zaliczyć można Włochy, Stany Zjednoczone, Szwecję oraz Holandię. Największy eksport przypada na sezon zimowy, który rozpoczyna się w październiku, a kończy w maju.

Przygotowanie

Brokuły przed spożyciem należy je oczyścić, identycznie jak to się robi z kalafiorem, jednak wody nie trzeba zakwaszać.

Zastosowanie

Warzywa te przede wszystkim sprawdzają się jako składnik sałatek, makaronów, zapiekanek, a także jako dodatek do dań mięsnych obtoczone w zasmażce, lub odrobinę sparzone. Brokuły również mogą być dodawane do zup lub gęstych kremów. Bardzo często warzywo dodawane jest do pizzy w wegetariańskim wydaniu. Jeśli warzywo podzieli się na mniejsze różyczki, można nimi przystroić wiele potraw mięsnych i warzywnych. Brokuły idealnie łączą się z różnymi sosami, a szczególnie z sosem czosnkowym.

Jak wybrać świeży

Brokuły należy wybierać o zielonym zabarwieniu. Im więcej jest różyczek o żółtym lub zielonym zabarwieniu, tym bardziej świadczyć to będzie o długości okresu przechowywania warzywa. Po zakupieniu brokułów, nie należy przechowywać ich w lodówce dłużej niż dwa dni. Nie są zdatne do dłuższego przetrzymywania.

Właściwości

Brokuły są bardzo cenione ze względu na ich wartości odżywcze. Przede wszystkim są bogatym źródłem witamin A, B oraz C. Ponadto zawierają w sobie takie substancje jak ryboflawina, tiamina, karoten, kwas foliowy, nikotynowy oraz pantotenowy. W brokułach można także znaleźć spore ilości fosforu, magnezu a także wapnia i potasu. Brokuły uznawane są za warzywo chroniące przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Ponadto warzywa te zawierają w sobie fito związki, wśród których można wyróżnić między innymi indole – powstrzymujące przed uszkodzeniem cząstek DNA.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 26 kcl

Błonnik pokarmowy2.2   g

z cukrów17 kcal

z białek6.1 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość3.23E-05 g

Objętość225 g/m3

Food folate5.8E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.017   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.105   μg

Tłuszcz0.303   g

Tłuszcze nasycone0.042   μg

Węglowodany4.9   g

Total Folate5.8E-05   μg

Sacharoza0.085   g

Skrobia0   g

Glukoza0.417   g

Maltoza0.179   g

Fruktoza0.578   g

Galaktoza0   g

Cukier1.4   g

Białko2.5   g

Tryptofan0.026   g

Treonina0.077   g

Izoleucyna0.084   g

Leucine0.111   g

Lysine0.118   g

Metionina0.03   g

Cystyna0.019   g

Fenyloalanina0.081   g

Tyrosine0.05   g

Walina0.108   g

Arginina0.136   g

Histydyna0.045   g

Alanina0.096   g

Kwas asparaginowy0.213   g

Kwas glutaminowy0.336   g

Glicyna0.079   g

Prolina0.096   g

Seryna0.091   g

A5.7E-05   μg

B15.7E-05   mg

C0.078   mg

B60.00014   mg

E0.000663   mg

Beta-Tocopherol8.5E-06 μg

Gamma-tocopherol0.000145 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.000543   mg

B120   μg

B20.000101   mg

B50.000466   μg

B90   μg

K8.6E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna8.5E-07   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0.0012   μg

A(IU)1140   IU

Bete-karoten0.000307 μg

Alfa-karoten2.1E-05 μg

Omega-30.079 mg

Omega-60.026 mg

Fosfor0.056   mg

Magnez0.02   mg

Potas0.274   mg

Sód0.025   μg

Wapń0.041   mg

Żelazo0.000706   mg

Cynk0.000343   mg

Mangan0.000189   μg

Miedź3.9E-05   μg

Selen2.4E-06   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %