Wykonanie
Zioła w mojej kuchni
Anyż: służy do aromatyzowania słodkich potraw
Bazylia: służy sałatek i
przetworów pomidorowychCzarny bez kwiaty:działają moczopędnie i bakteriobójczo
Chrzan: doskonała
przyprawa do trudno strawnych potrawpobudza funkcje przewodu pokarmowego działa moczopędnie
Goździk: służy do ciast, win, deserów
Imbir: używany do
pieczywa cukierniczego, zup,
mięs ,ryb
Kakao: szerokie zastosowanie w przemyśle cukierniczymwpływa regulująco na organizm rozszerza naczyń krwionośnych
Kolendra: cenna
przyprawa do mięs wędzonek zup np.: fasolowa
Lubczyk:
przyprawa zapachowa
Mięta: dodatek do deserów wpływa pobudzająco na wydzielanie
soków trawiennych Mniszek lekarski: środek żółciopędny zalecany w stanach artretycznych i reumatycznych Gałka muszkatowa: służy do zup , pasztetów, kremów,
mięs, win grzanych
Kurkuma: żółty barwnik Ostropest:
przyprawa do
pieczonych mięs, świeżych warzyw
Papryka: służy jako jarzyna i
przyprawa do gulaszy, drobiu
wędlin ostrych
sosówPieprz: dodajemy do :
mięs wędlin, ryb,
sosów, sałatek, zakąsek
Czosnek: pasuje do tłustych i ciężko strawnych
mięsKminek: stosuje się do potraw wzdymających np.
kapustaLiść laurowy:
przyprawa do potraw
mięsnych i
rybnychChili: dodaje się do tłustych i ciężko strawnych potraw
Jałowiec: pobudza procesy trawienne stosuje się do potraw ostrych
Przyprawy ziołoweKurczak:
czosnek,
papryka,
oregano,
majeranek,
tymianekBaranina:
bazylia, cząber,
majeranek,
rozmaryn,
tymianek,
czosnekIndyk:
majeranek,
tymianek,
czosnek,
estragonWieprzowina: cząber,
kolendra,
czosnek ,
tymianekWołowina:
bazylia, cząber,
kminek,
liść laurowy,
majeranekRyby:
estragon,
liść laurowy,
ziele angielskie,
czosnekZapiekanki:
cebula,
czosnek,
tymianek,
majeranek,
bazyliaPieczywo:
kminek,
anyż,
bazylia,
mak,
słonecznik,
koperSałatki:
bazylia,
cebula,
czosnek,
estragon,
majeranek,
kminek,
tymianek,
rozmarynMarynaty:
bazylia,
jałowiec,
kolendra,
liść laurowy,
rozmarynPasztety:
cebula,
czosnek,
majeranek pieprz, gałka muszkatowaZalewy:
liść laurowy,
goździk,
majeranek,
tymianek ,
rozmarynGalaretki:
cebula,
czosnek,
liść laurowy,
ziele angielskiePrzyprawy do deserów:
cynamon,
anyż,
wanilia,
imbir,
kardamon,
goździk,
rodzynki,
figi ,
daktyleTwaróg na słodko:
cynamon ,
imbir,
waniliaTwaróg na słono:
cebula,
chrzan kminek,
koperek,
szczypiorekZioła podczas dietyW diecie bezsolnej:
cebula,
czosnek,
imbir,
koper,
majeranekW diecie cukrzycowej:
bazylia, cząber,
imbir,
majeranek,
rozmaryn,
szałwia ,
tymianekW diecie nerkowej: ograniczyć
sól ,
bazylia cząber, fenkuł,
kminek,
lubczyk,
majeranekW diecie wątrobowej:
bazylia,
anyż,
majeranek,
melisa,
szałwia,
wanilia,
kminekZioła do sałatek
Bazylia: wzbogaca smak potraw z
pomidorów i
makaronuOregano: dodaje się do sałatek z
ziemniaków makaronuEstragon:
przyprawa do dań z ryb
owoców morzaMięta: doskonała do sałatek
owocowychKminek:
przyprawa do mięs kapust i surówek z
buraczkówOwoceOrzechy są źródłem witaminy A C E wapnia potasu i magnezu zmniejszają stężenie złego cholesterolu
Morele zawierają błonnik wspomagają przemianę materii oraz potas dobry dla
sercaJabłka wzmacniają mięśnie układ nerwowy działają moczopędnie wpływają pobudzająco na prace wątroby, błonnik zawarty w jabłkach poprawia perystaltykę jelit likwiduje zaparcia
Figi bardzo duża zawartość błonnika wspomagają układ hormonalny
Rodzynki duża zawartość wapnia witamina B cynk żelazo podnoszą odporność
Migdały poprawiają pamięć wzrok stan włosów cery i paznokci
Śliwki pomocne w trawieniu niedokrwistości
serca zawierają żelazo fosfor wapń magnez witaminę C i E
Kiwi zawiera witaminę C, B ,potas i błonnik
Żurawina zwalcza bakterie chroni przed wrzodami żołądka podnosi poziom dobrego cholesteroluAronia zawiera pektyny błonnik witaminy C ,B PP i E przeciwdziała miażdżycy i chorobą
sercaAgrest źródło witamin C, B, PP prowitaminy A oraz zawiera żelazo, potas ,wapń ,fosfor
Czereśnie odtruwają organizm zawierają jod regulują przemianę materii
Maliny zawierają potas,magnez,wapń,fosfor,przeciwdziałają miażdżycy
Porzeczki bogate źródło witaminy C ,P pomagają w walce z otyłością i cholesterolem
Wiśnie źródło potasu pomagają w obniżeniu kwasu moczowego
Borówka amerykańska niezastąpiona w profilaktyce nowotworowej i chorób układu krążenia
Jeżyny regulują przemianę materii leczą kaszel chrypkę
Truskawki zawierają karoten witaminy C, B,PP,potas wapń, magnez żelazo
Gruszki zawierają jod,witaminy B,C,wapń fosfor magnez ,potas,pomocne przy zapaleniu dróg moczowych oraz
kamicy nerkowej
Winogron bogaty w witaminę B,C,żelazo ,wapń uelastycznia naczynia krwionośne