ßßß
Jest to post, który będę uaktualniać o wynalezione i sprawdzone rady dotyczące zieleninki ;))1. Zioła najlepiej kroić na drewnianej, ale zmoczonej wodą desce. Suche drewno łatwo pochłonie aromaty z siekanych ziół.2. Liście mięty najlepiej zbierać zanim zaczną kwitnąć - zakwitnięte tracą aromat.3. Natkę pietruszki wyjątkowy myjemy w ciepłej wodzie - zimna woda odbiera jej część smaku4. Koperek i szczypiorek mogą być świeże na długo, gdy wymieszamy te posiekane zioła i zamkniemy w szczelnym pojemniku.5. Bazylia rośnie więcej i bardziej, gdy ją zbieramy. I najlepiej zrywać całe pędy - wtedy będzie się rozrastać.6.Cząber ogrodowy pobudza apetyt, reguluje perystatykę jelit, ma działanie przeciwzapalne i wiatropędne, ponadto nadaje potrawom lekko gorzki smak.7. Kolendra odpowiada za rozpuszczenie cholesterolu, podobno czuć w niej aromat pomarańczy.8.. Liść laurowy o korzenno-gorzkim posmaku pomaga wchłaniać pokarm.9. Mięta pieprzowa doskonale gasi pragnienie, obniża gorączkę i łagodzi kaszel, ma tez właściwości chłodzące i orzeźwiające10.Rozmaryn pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych i wspomaga trawienie. Ma właściwości moczopędne działa uspokajająco, a także rozkurczowo11. O słodko - gorzkawym smaku i intensywnym aromacie - tymianek -doskonale pobudza apetyt, jest też doskonałym środkiem wykrztuśnym.12. Lubczyk ogrodowy - może z powodzenie zastąpić nam magi - trzeba tylko uważać ponieważ ma bardzo silny i intensywny aromat. Podobno łagodzi bule menstruacyjne oraz jest afrodyzjakiem13. Oregano ze względu na swoje właściwości rozkurczone nie powinno być stosowane przez kobiety w ciąży.Aktualizacja 05 . 03.1314. Zioła o kolorowych liściach wystawiamy na słońce, aby zintensyfikować ich barwę15. Kwitnący szczypiorek przycinamy 2 cm nad ziemią, aby wypuścił nowe pędy16. Koperek łatwo wysiewa się sam. Warto pamiętać o usuwaniu w odpowiednim czasie dojrzałych owocostanów.17. Gdy wysiewamy zioła do pojemników i umieszczamy na balkonie, pamiętajmy, aby było osłonięte od wiatru.18. Wymagania dotyczące stanowisk:słoneczne raczej suche:anyż, cząber, lawenda, majeranek, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianeksłoneczne i średnio wilgotne:bazylia, koper, estragon, nagietek, trybula, melisalekko zaciemnione i wilgotne:rzeżucha, lubczyk, chrzan, pietruszka, mięta pieprzowa, szczypiorekgleba żyzna:lubczyk,chrzangleba jałowa:rumianek, rozmaryn, szałwia, cebulaNa koniec co roślina potrafi zrobić dla słońca;PPPPP