ßßß
Znamy 4 podstawowe sposoby przechowywania ziół, które pozwolą nam cieszyć się nimi cały rok. Możemy je suszyć, mrozić i przechowywać w zalewie oraz soli.SuszenieZioła suszymy w zaciemnionych przewiewnych miejscach. Długość suszenia zależy od pogody i temperatury otoczenia, ale powinniśmy przeznaczyć na to ok 3 tyg. Pamiętajmy- jeśli chcemy suszyć zioła w całości, aby wiązać je drucikiem lub nicią. Pęki ziół nie powinny być za grube. Nasiona inaczej niż liście i pędy suszymy na słońcu. Drugim sposobem suszenia jest suszenie w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach w temp. 35 st.C. Wykładamy zioła na papier ułożony na blaszce. Przechowujemy w szczelnych pułkach lub ciemnych słoikach.
ZamrażanieNiska temperatura nie wpływa negatywnie na właściwości ziół. Należy je mrozić jak najszybciej po zerwaniu. Wykorzystujemy delikatne części roślin- myjemy je i dokładnie suszymy, a następnie siekamy. Mrozimy w woreczkach lub wysypane na papierze na półce do mrożenia lodu - następnie umieszczamy w woreczku lub pojemniku - ten sposób powoduje,iż są bardziej sypkie. Wykorzystujemy w ciągu 9 miesięcy.Do zalewy z octu lub oliwyDo ziołowych zalew wykorzystujemy pojedyncze pędy ziół, które wkładamy do butelek z octem winnym lub oliwą z oliwek. Odstawiamy szczelnie zamknięte na 4 tygodnie w ciemnym, chłodnym miejscu.
W solimieszamy 100 g drobno posiekanych ziół z 20 g soli. Przechowujemy tę mieszankę w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.
Które zioła - jak przechowywać??Do wysuszenia:bylica,cząber,koper,estragon,lawenda,lubczyk,majeranek,oregano(lebiodka),pietruszka,mięta,rozmaryn,szałwia,tymianek,hyzopDo zamrożenia:koper,trybula,kolendra,pietruszka,szczypiorek,melisa,lubczyk,bazyliaDo zalewy z oliwy:lawenda,majeranek,lebiodka,rozmaryn,szałwia,tymianek,hyzop,bazyliaDo zalewy z octu:bazylia,koper,estragon