Wykonanie
Anyż - w kuchni ma zastosowanie jako dodatek do gotowania jarzyn np. do
czerwonej kapusty,
marchewki,
szpinaku,
buraków. Nawet niewielka dawka
anyżu może znacząco urozmaicić smak potraw z
dziczyzny i
sosów mięsnych.
Anyżem aromatyzuje się kompoty, piernik,
bułki,
ciastka, potrawy słodkie z
ryżu,
cukierki, niektóre sosy do ryb i
owoce morza. Dodawany jest także do ponczów,
wódek i
likierów.
Bazylia - ta aromatyczna
przyprawa dodawana jest do sałatek, pasztetów,
twarogu, jaj, omletów, zup (fasolowa, cebulowa),
sosów,
mięsa wieprzowego,
baraniny, warzyw, ryb,
owoców morza,
wywarów i mas mielonych. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem, poprawia nastrój a postawiona w oknie doniczka z
bazylią odstrasza owady.
Chilli - chociaż pochodzi z Ameryki Południowej to coraz częściej gości na
polskich stołach.
Przyprawę suszoną używa się do dań z
fasolą i warzywami strączkowymi, potraw
mięsnych opartych na drobiu i
wołowinie, ostrych zup, ostrych
sosów oraz gulaszów. Doskonale smakuje dodana do dań z
cebulą,
kukurydzą i
kalafiorem.
Cynamon - ma słodkawy zapach i smak. Nadaje się do dań słodkich jak i pikantnych. Stosuje się go do
jagnięciny, do dań z
ryżu, kompotów (zwłaszcza z
gruszek), deserów, kołaczy
miodowych, szarlotek, ciast
orzechowych,
biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu,
herbaty, ponczu,
wina grzanego i
piwa grzanego.
Cynamon pobudza apetyt, przyspiesza trawienie i zapobiega wzdęciom.
Czarnuszka - jej nasiona służą jako dodatek do
pieczywa pszennego i żytniego. Dodaje się ją również do
przetworów warzywnych oraz do aromatyzowanego
wina.
Estragon -
przyprawa stosowana do licznych dań i dodatków np. do omletów zapiekanych z
pomidorami,
sosów, ryb,
pieczeni wieprzowej na zimno,
jajek w koszulkach na półtwardo,
podrobów na zimno, duszonej
marchewki,
makreli duszonej w
sosie pomidorowym,
kury pieczonej nadziewanej zielonym
estragonem, surówek wieloskładnikowych,
befsztyków tatarskich,
ozorków cielęcych z
pomidorami, gotowanych
cukinii i
porów.
Gorczyca - jest przede wszystkim głównym składnikiem
musztardy.
Musztardy są wspaniałym dodatkiem do
kiełbas, tłustych
mięs, gotowanych ryb, gorących i zimnych
sosów oraz potraw z jaj. Ponadto nasiona
gorczycy czarnej jak również i białej stosowane są do przyprawiania marynat,
wędlin,
maseł ziołowych,
majonezów, surówek. Świetnie nadają się również do kwaszonych i
konserwowych ogórków oraz innych warzyw z
octem.
Goździki - przyprawiają kompoty, dodają smaku nadzieniom do ciast, sosom i marynatom. Nieodzowne przy wypieku pierników, przygotowywaniu potraw pieczonych. Wraz z
cebulką i
listkiem laurowym dodaje się je do
czerwonej kapusty. Mielone
goździki są składnikiem pierników i różnych innych ciast. W kuchni
goździki można stosować ale z umiarem. Pasują zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych: pasztetów, duszonej
wołowiny, potrawki z zająca,. Znajdują również zastosowanie w wędliniarstwie, wyrobie marynat
rybnych, win i
likierów.
Goździki są również dodawane jako składnik
piwa i
wina grzanego.
Jałowiec -
przyprawa do potraw
mięsnych, głównie
dziczyzny i
sosów, przy czym po utłuczeniu jałowce dają intensywniejszy zapach. Używa się ich przy kiszeniu
kapusty, produkcji
octu ziołowego, marynat, pasztetów, wyrobie
konserw rybnych i
mięsnych,. Jałowca używa się także do produkcji
wódek jałowcowych. Jest szczególnie ceniony w wędliniarstwie, bo dzięki niemu wszystkie
wędliny "
myśliwskie" uzyskują aromatyczny korzenny smak i przyjemny balsamiczny zapach.
Kardamon - jest doskonałym dodatkiem do przyrządzonych sałatek i
sosów. Niewielka ilość dodaje ostrości mdłym potrawą.
Kardamonem można przyprawiać marcepany, pierniki, desery
owocowe, kompoty,
musy jabłkowe i sałatki z
owoców. Znakomicie poprawia smak zup (grochowa, rosół, owocowa), naleśników, potraw z
mięs i ryb, gulaszu wołowego, cielęcego risotta, pasztetów a także
mięsa z rusztu.
Kardamon nadaje świeży, miły smak dyni,
marchwi i szarlotką z
jabłek.
Kolendra - stosuje się jako
przyprawę kuchenną (najlepiej zmieloną) do różnych
mięs (
baraniny,
wieprzowiny,
dziczyzny, do nadziewanej i pieczonej gęsi) , do pasztetów,
sosów i jaj, marynat jarzynowych,
grzybów,
wódek,
likierów,
wina a także do
marynowanych śledzi, past i
ogórków.
Kurkuma - mieloną
kurkumę używa się do
barwienia ryżu,
makaronu i
warzyw konserwowych w occie.
Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z
fasoli i z soi. Szczypta
kurkumy dodana do
ciasta drożdżowego lub
biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.
Lubczyk - stosuje się do zup (ziemniaczana, pomidorowa), ciemnych
sosów, flaków,
masła ziołowego,
mięs (
baranina,
drób), sałatek i tłustych potraw.
Lubczyk wchodzi w skład mieszanek
przyprawowych do potraw
mięsnych, pieczeni i rolad. Powszechnie stosowany jest w produkcji kostek
bulionowych typu
maggi.
Mięta - można ją dodać do sałatki,
szpinaku i
twarożku. Bardzo dobrze komponuje się z zupami,
rybami,
kurczakiem a nawet z deserami. Utarte świeże liście
mięty z
cukrem pudrem i dodatkiem
polewy czekoladowej są doskonałe do polewania
lodów.
Miętę używa się również do aromatyzowania
octu, gotowanych
mięs i
salcesonu. Znajduje zastosowanie przy produkcji
napojów,
wódek i
likierów.
Oregano - powszechnie uważane za doskonałą
przyprawę do
wędlin, sałatek i
sosów do ryb.
Przyprawia się nim
pieczone mięso,
cielęcinę,
wieprzowinę,
jagnięcinę, zawiesiste zupy, pieczone
ziemniaki.
Oregano świetnie pasuje do pizz, zapiekanek, spaghetti, czyli do potraw kuchni włoskiej. Stosuje się je również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej.
Oregano służy do przyprawiania warzyw (
pomidory,
groch,
fasola,
sałata),
serów i
owoców morza.
Rozmaryn - doskonale smakuje z potrawami
mięsnymi,
rybami, oraz pieczonymi
ziemniakami. Poprawia smak i ułatwia trawienie tłustych potraw,
kiełbas, kotletów, farszów i pasztetów. Tradycyjne okłada się nim upieczoną
baraninę i
jagnięcinę,
mięso królika,
dziczyznę.
Rozmaryn można zatopić w
oliwie by po kilku dniach cieszyć się aromatycznym
olejem.
Szafran - występuje w dwóch postaciach: nitek i w proszku. Używa się go do aromatyzowania i
barwienia ryżu, potraw z
mięs i ryb, do zup i ciast. Zbyt duża ilość
przyprawy może zepsuć potrawę. Zbiera się go ręcznie, a ze 100 kwiatów uzyskuje się tylko gram suszu
szafranowego. Jest najdroższą
przyprawą na świecie.
Tymianek - stosuje się świeży i suszony do
wywarów mięsnych, ostrych
sosów, pieczonej
kaczki,
dziczyzny,
królika,
cielęciny,
wołowiny oraz ryb.
Przyprawia się nim
wędliny, bigos,
mielone mięsa, pasztety,
sery,
sałaty, potrawy z roślin strączkowych, warzywa oraz pizze.
Tymianek,
szałwia i
ocet stanowią jedną z kompozycji
przyprawowych, której używa się do aromatyzowania mostków cielęcych. Usuwa przykry zapach ryb i dobrze łączy się z
czosnkiem,
cebulą lub
pietruszką.
Wanilia - dodatek do ciast, babek,
tortów, kompotów i
bitej śmietany.
Wanilia sproszkowana z
cukrem występuje w handlu pod nazwą "
cukier wanilinowy", który jest używany w gospodarstwie domowy do deserów i ciast.
Wanilia w handlu występuje w postaci sproszkowanej lub w lasce.Pozdrawiam! :)A.