Wykonanie
MARYNATA:
OLIWA Z OLIWEK (1 łyżka)GĘSTY PRZECIER POMIDOROWY/
KECZUP (100ml)
SOS WORCESTERSHIRE (opcjonalnie) (1 łyżka)
MUSZTARDA (1 łyżeczka)
SOK Z CYTRYNY (1 łyżeczka)
CZOSNEK (1 ząbek)
CUKIER BRĄZOWY (1 łyżeczka)
OSTRA PAPRYKA (1 łyżeczka)WĘDZONA
PAPRYKA (opcjonalnie)(1/2 łyżeczki)
SÓL PIEPRZNa patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
cukier, gdy się rozpuści dolewamy przecier i pozostałe składniki marynaty, gotujemy 3-4 minuty do zgęstnienia, odstawiamy do schłodzenia.
Kurczaka kroimy w 1,5cm kostkę, łączymy z marynatą i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Papryki i obranego
ananasa kroimy na kawałki, nabijamy naprzemiennie z
kurczakiem i
boczkiem na patyczki, grillujemy (podczas obracania polewamy resztą marynaty).Z
KURCZAKIEM TANDOORI,
AWOKADO,
PAPRYKĄ I
PARMEZANEMPIERŚ Z KURCZAKA (500g)1 DOJRZAŁE
AWOKADO 1
ŻÓŁTA PAPRYKA 1
CZERWONA PAPRYKA SER PARMEZAN/ lub inny twardy
ser (2-3 łyżki startego – do posypania)MARYNATA:
OLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)
JOGURT GRECKI (2 łyżki)
MIÓD (łyżeczka)SOK Z 1/4
LIMONKI KONCENTRAT POMIDOROWY (1 łyżeczka)
CZOSNEK (2 ząbkI)
IMBIR (1 cm pasek, drobniutko posiekany)
GARAM MASALA (1 łyżeczka)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (1/2 łyżeczki)
SÓL PIEPRZW miseczce łączymy składniki marynaty.
Kurczaka kroimy w 1,5cm kostkę, łączymy z marynatą i odstawiamy do schłodzenia.
Papryki i dojrzałe
awokado kroimy w grubą kostkę, nabijamy naprzemiennie z
kurczakiem na patyczki, grillujemy. Przed podaniem posypujemy
startym seremZ TAJSKIM
KURCZAKIEM CURRY,
BAKŁAŻANEM I
SEZAMEMPIERŚ Z KURCZAKA (500g)1
BAKŁAŻAN2 MAŁE
CEBULESEZAM (3 łyżki)MARYNATA: GĘSTE
MLEKO KOKOSOWE (150ml)
MASŁO ORZECHOWE (1 łyżka)
SOK Z LIMONKI (1 łyżka)ZIELONA PASTA
CURRY (1 łyżeczka) / ew
curry w proszku (1 łyżeczka)
SÓL PIEPRZW miseczce łączymy składniki marynaty.
Kurczaka kroimy w 1,5cm kostkę, łączymy z marynatą i odstawiamy do schłodzenia.
Bakłażana kroimy w ok 2cm plastry, każdy dzielimy na ćwiartki, wrzucamy do miseczki. Posypujemy grubo
solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, po czym dokładnie odcedzamy.
Cebulkę kroimy w ćwiartki. Warzywa i
kurczaka nabijamy naprzemiennie na patyczki, posypujemy
sezamem i grillujemy.Z
KURCZAKIEM JOGURTOWO-
MUSZTARDOWYM,
CUKINIĄ,
POMIDORKAMI CHERRY I
CZERWONĄ PAPRYKĄPIERŚ Z KURCZAKA (500g)1
CUKINIA POMIDORKI CHERRY (ok 300-400g)2
CZERWONE CEBULEMARYNATA:
OLIWA Z OLIWEK (2 łyżki)
JOGURT GRECKI (2 łyżki)
MUSZTARDA SAREPSKA (1 ŁYŻKA)
CZOSNEK (1 ząbek)
OREGANO (1 łyżeczka)
SÓL PIEPRZKurczaka kroimy w 1,5cm kostkę,
cukinię wzdłuż na ćwiartki i w poprzek na ok 1,5cm plasterki,
cebule w piórka. Wrzucamy do miseczki, dodajemy
pomidorki, składniki marynaty, delikatnie mieszamy, odstawiamy do schłodzenia. Składniki nabijamy naprzemiennie na patyczki, polewamy resztą marynaty, grillujemy.Z
KURCZAKIEM POMARAŃCZOWO-
TYMIANKOWYM I
POMIDORKAMI CHERRY
PIERŚ Z KURCZAKA (500g)
POMIDORKI CHERRY (ok 300-400g)2
CZERWONE CEBULEMARYNATA:
OLIWA Z OLIWEK (5 łyżek)
MIÓD (1 łyżeczka)
OCET BALSAMICZNY (1 łyżeczka)SOK Z 1/2
POMARAŃCZY PIETRUSZKA (łyżka posiekanej, świeżej)
TYMIANEK (łyżka posiekanego świeżego / łyżeczka suszonego)
CZOSNEK (pół ząbka)
SÓL PIEPRZKurczaka kroimy w 1,5cm kostkę,
cebule w piórka. Wrzucamy do miseczki, dodajemy składniki marynaty, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
Kurczaka,
pomidorki i
cebule nabijamy naprzemiennie na patyczki, polewamy resztą marynaty, grillujemy.Z
KURCZAKIEM CZOSNKOWO-
ZIOŁOWYM,
PAPRYKĄ I
AWOKADOPIERŚ Z KURCZAKA (500g)1 DOJRZAŁE
AWOKADO 1
ŻÓŁTA PAPRYKA 1
CZERWONA PAPRYKAMARYNATA:
OLIWA Z OLIWEK (4-5 łyżek)SOK Z 1/2
LIMONKI CZOSNEK (2 ząbkI)ŚWIEŻA
MIĘTA (1 łyżka posiekanej)ŚWIEŻA
BAZYLIA (1 łyżka posiekanej)ŚWIEŻA
PIETRUSZKA (1 łyżka posiekanej)
SÓL PIEPRZW miseczce łączymy składniki marynaty.
Kurczaka kroimy w 1,5cm kostkę, łączymy z marynatą i odstawiamy do schłodzenia.
Papryki i obrane
awokado kroimy w grubą kostkę, nabijamy naprzemiennie z
kurczakiem na patyczki, grillujemy.Z
KURCZAKIEM SŁODKO
OSTRYM,
PAPRYKĄ I
PIECZARKAMIprzepis tutajZ
KURCZAKIEM MIODOWO-
MIĘTOWYM ,
CHILLI I
BAKŁAŻANEMprzepis tutajZ
INDYKIEM,
MIODEM,
ZIOŁAMI, I
PIECZARKAMIPIERŚ Z
INDYKA (ok 500g)MAŁE
PIECZARKI (ok 500g)
POMIDORKI CHERRY (ok 400g)MARYNATA:
OLIWA Z OLIWEK (4-5 łyżek)
SOK Z CYTRYNY (1 łyżka)
CZOSNEK (1 ząbek)
MIÓD (1 łyżeczka)
ZIOŁA PROWANSALSKIE,
TYMIANEK,
OREGANO (po 1 płaskiej łyżeczce)
SÓL PIEPRZW miseczce łączymy składniki marynaty.
Indyka kroimy w 1,5cm kostkę, łączymy z marynatą i odstawiamy do schłodzenia.
Pieczarki kroimy wzdłuż na pół. Składniki nabijamy naprzemiennie na patyczki, polewamy resztą marynaty i grillujemy.2
WIEPRZOWINAZ MARYNOWANĄ POLĘDWICZKĄ,
BRZOSKWINIAMI I
CZERWONĄ CEBULĄPOLĘDWICZKA WIEPRZOWA (ok 500g)
BRZOSKWINIE (3szt) (mogą być też z puszki)
CZERWONA CEBULA (2 szt)MARYNATA:
DŻEM BRZOSKWINIOWY (4 łyżki)
MUSZTARDA (łyżeczka)
SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEK (2 łyżki)
PIEPRZ CAYENNE (szczypta)
SÓL PIEPRZNa patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
dżem,
musztardę,
pieprz cayenne,
sól i
pieprz, mieszamy by sos lekko zgęstniał, odstawiamy. Polędwiczkę kroimy wzdluż na pół, każdą połówkę w ok 1cm kawałki, wrzucamy do miseczki, łączymy z marynatą, schładzamy.
Brzoskwinie kroimy w grubą kostkę,
cebule w ćwiartki. Składniki nabijamy naprzemiennie na patyczki, polewamy resztą marynaty i smażymy do zrumienienia. Przed podaniem skrapiamy miodem/octem balsamicznym3
RYBY /
OWOCE MORZAZ
KREWETKAMI,
MIODEM I
POMARAŃCZĄKREWETKI TIGER (świeże lub rozmrożone) (ok 400g)1
POMARAŃCZA 2
CEBULE ŚWIEŻA KOLENDRA/SZCZYPIOREK (do posypania)MARYNATA:
OLIWA Z OLIWEK (5 łyżek)
MIÓD (płaska łyżeczka)1 ŁYŻKA SOKU Z
POMARAŃCZY CZOSNEK (2 ząbki)
PIEPRZ CAYENNE (szczypta)/
PŁATKI CHILLI (1/2 łyżeczki)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (pół łyżeczki)
SÓL PIEPRZW naczynku łączymy składniki marynaty.
Krewetki wkładamy do miseczki, polewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut. Obraną
pomarańczę kroimy w grubą kostkę.
Cebule dzielimy na ćwiartki, każdą z nich na 2-3 części. Składniki nadziewamy na przemian na patyczki. Skrapiamy resztą marynaty, doprawiamy dodatkowo
papryką,
solą,
pieprzem. Grillujemy. Przed podaniem skrapiamy
sokiem z
pomarańczy, posypujemy szczypiorkiem/
kolendrąZ
KREWETKAMI,
LIMONKĄ,
KOLENDRĄ,
AWOKADOKREWETKI TIGER (świeże lub rozmrożone) (ok 400g)2 SOCZYSTE, KWASKOWATE
JABŁKA 1 MIĘKKIE
AWOKADOMARYNATA:
OLIWA Z OLIWEK (5 łyżek)MIÓD/
CUKIER (pół łyżeczki)
CZOSNEK (1 ząbek)SOK Z 1/2
LIMONKI ŚWIEŻA
KOLENDRA (2 łyżki posiekanej)
SÓL PIEPRZW naczynku łączymy składniki marynaty.
Krewetki wkładamy do miseczki, polewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut.
Jabłka (nie muszą być obrane) i
awokado (obrane) kroimy w grubą kostkę. Składniki nadziewamy na przemian na patyczki. Skrapiamy
oliwą z oliwek, doprawiamy
solą,
pieprzem. Grillujemy. Przed podaniem skrapiamy
sokiem z limonkiZ
KREWETKAMI SOJOWO-SEZAMOWYMI i
ŻÓŁTĄ PAPRYKĄKREWETKI TIGER (świeże lub rozmrożone) (ok 400g)1
ŻÓŁTA PAPRYKA SOK Z 1/2
LIMONKI ŚWIEŻA
KOLENDRA (opcjonalnie do posypania – 2 łyżki posiekanej)MARYNATA:
OLEJ SEZAMOWY LUB
KOKOSOWY /
OLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)
SOS SOJOWY (3 łyżki)
MIÓD (pół łyżeczki)
SEZAM (2 łyżki)
CZOSNEK (1 ząbek)
SÓL PIEPRZW naczynku łączymy składniki marynaty.
Krewetki wkładamy do miseczki, polewamy marynatą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15-30minut.
Paprykę kroimy w grubą kostkę. Składniki nadziewamy na przemian na patyczki. Posypujemy
sezamem i grillujemy (podczas obracania polewamy resztą marynaty). Przed podaniem skrapiamy
sokiem z limonki i posypujemy
kolendrą.Z
ŁOSOSIEM,
ROZMARYNEM,
CUKINIĄ I
POMIDORKAMI CHERRYFILET Z
ŁOSOSIA (ok 500g)1
CUKINIA POMIDORKI CHERRY (ok 400g)MARYNATA:
OLIWA Z OLIWEK (4 łyżki)
SOK Z CYTRYNY (1 łyżka)
CZOSNEK (1 ząbek)ŚWIEŻY
ROZMARYN / SUSZONY
ROZMARYN (1 łyżeczka)
SÓL PIEPRZFilet z
łososia oddzielamy od skórki, usuwamy ości, razem z
cukinią kroimy w ok 2cm kostkę. W miseczce łączymy składniki marynaty, dodajemy
rybę, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
Łososia,
cukinię i
pomidorki nabijamy naprzemiennie na patyczki, polewamy resztą marynaty, grillujemy. Przed podaniem skrapiamy
sokiem z cytryny.Z
KREWETKAMI,
MELONEM I
CHILLIprzepis tutaj