ßßß Cookit - przepis na PODUDZIA KURCZAKA Z MAKARONEM I RATATOUILLE

PODUDZIA KURCZAKA Z MAKARONEM I RATATOUILLE

nazwa

Wykonanie

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą jedynie dwa naczynia. W jednym ugotujemy makaron, a w drugim, żaroodpornym zapieczemy mięsko z warzywami. Potrawa właściwie robi się sama - nasza rola ogranicza się do pokrojenia warzyw i przypilnowania makaronu. Do tego pachnie i smakuje obłędnie, tak wakacyjnie. Dedykuję ją wszystkim niedzielnym leniuchom.
Składniki (5 sporych porcji):
podudzia
10 podudzi z kurczaka
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki papryki ostrej
4 łyżki oliwy z oliwek
ratatouille
1 bakłażan
1 młoda cukinia
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
10 pomidorków koktajlowych
2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanego tymianku
1 łyżka posiekanej bazylii
ponadto
makaron (u mnie paccheri napoletani, ale mogą być zwykłe rurki)
Przygotowujemy podudzia.
Podudzia myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszamy je na ręczniku kuchennym i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy do nich sól, pieprz, paprykę ostrą i oliwę. Obtaczamy mięso marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Przygotowujemy ratatouille.
Bakłażana kroimy w grubą kostkę, solimy obficie, żeby puścił sok (tym samym pozbawimy go goryczki). Odciskamy go nad zlewem. Cukinię, papryki i cebulę również kroimy w kostkę. Zioła siekamy drobno.
Do naczynia z mięsem dodajemy posiekane warzywa, pomidorki koktajlowe (możemy je przekroić na pół), obrane ząbki czosnku, pomidory z puszki i zioła. Całość delikatnie mieszamy (mięso możemy wyłożyć na samą górę) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 75 minut. Co jakiś czas mięsko obracamy, by zbyt mocno nie przypiekło się z wierzchu.
Makaron gotujemy wedle przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy go i serwujemy razem z kurczakiem i ratatouille.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/04/podudzia-kurczaka-z-makaronem-i.html