Wykonanie
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą jedynie dwa naczynia. W jednym ugotujemy
makaron, a w drugim, żaroodpornym zapieczemy
mięsko z warzywami. Potrawa właściwie robi się sama - nasza rola ogranicza się do pokrojenia warzyw i przypilnowania
makaronu. Do tego pachnie i smakuje obłędnie, tak wakacyjnie. Dedykuję ją wszystkim niedzielnym leniuchom.Składniki (5 sporych porcji):podudzia10 podudzi z
kurczaka1/2 łyżeczki
soliszczypta
pieprzu1/2 łyżeczki
papryki ostrej4 łyżki
oliwy z oliwekratatouille1
bakłażan1
młoda cukinia1
papryka żółta1
papryka czerwona1 duża
cebula4 ząbki
czosnku10
pomidorków koktajlowych2 puszki pokrojonych
pomidorów bez skórki1 łyżka posiekanej
kolendry1 łyżka posiekanego
tymianku1 łyżka posiekanej
bazyliiponadto
makaron (u mnie paccheri napoletani, ale mogą być zwykłe rurki)Przygotowujemy podudzia.Podudzia myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą. Osuszamy je na ręczniku kuchennym i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy do nich
sól,
pieprz,
paprykę ostrą i
oliwę. Obtaczamy
mięso marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Przygotowujemy ratatouille.
Bakłażana kroimy w grubą kostkę, solimy obficie, żeby puścił sok (tym samym pozbawimy go goryczki). Odciskamy go nad zlewem.
Cukinię,
papryki i
cebulę również kroimy w kostkę.
Zioła siekamy drobno.Do naczynia z
mięsem dodajemy posiekane warzywa,
pomidorki koktajlowe (możemy je przekroić na pół), obrane ząbki
czosnku,
pomidory z puszki i
zioła. Całość delikatnie mieszamy (
mięso możemy wyłożyć na samą górę) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 75 minut. Co jakiś czas
mięsko obracamy, by zbyt mocno nie przypiekło się z wierzchu.
Makaron gotujemy wedle przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy go i serwujemy razem z
kurczakiem i ratatouille.