ßßß
Składniki (4 porcje)RatatouilleCukiniaBakłażanCzerwona papryka2 dojrzałe pomidory.Cebula3 ząbki czosnkuOliwaSól, pieprzTymianekBazyliaRyba4 filety z pstrąga ze skórąOliwaSól, pieprzPrzygotowanieBakłażana umyj, pokrój w kostkę, wrzuć do durszlaka, obficie posól i odstaw.Rybę natrzyj odrobiną oliwy, szczyptą soli i pieprzu i odłóż do lodówki.Pomidory sparz wrzątkiem i pokrój na kawałki.Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w dość drobną kostkę.Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy, wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pomidory, sól, pieprz i duś na niewielkim ogniu około 10 minut.Bakłażana dokładnie umyj w zimnej wodzie i odsącz na ręczniku papierowym.Do podsmażonych pomidorów dodaj pozostałe warzywa, duś kolejne 15 minut.Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Połóż filety na patelni skórą do dołu i smaż około 4 minut.Delikatnie przewróć filety na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty.Dodaj do ratatouille posiekaną bazylię i listki tymianku, dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba.Usmażonego pstrąga podawaj na pysznym ratatouille.Smacznego!