Wykonanie
Wiele diet, a przede wszystkim sama Piramida Zdrowego Żywienia zawierają informację, że należy jeść np. 5 porcji warzyw dziennie. Tylko ile to porcja? Przeciętnemu zjadaczowi
chleba często ciężko oszacować ile to ta magiczna "porcja" znaczy. Zdarza się nam zjadać całe opakowanie produktu traktując to jako porcję, jednak czy tak jest właściwie? Opakowania kuszą kolorami i wielkością XXL, rodzinną paczką, 15% gratis w promocyjnej cenie - można się pogubić, dlatego lepiej wiedzieć co i ile jeść, aby zdrowo żyć. Nie potrzeba wszystkiego skrupulatnie ważyć i mierzyć - ja osobiście stosuję regułę dłoni - jedna porcja to mniej więcej ilość jedzenia mieszczącego się w dłoni albo o wielkości zaciśniętej pięści. Można też skorzystać ze ściągawki którą przygotowałam poniżej:To zacznijmy od podstawy - produktów zbożowych sporządzonych z pszenicy,
kukurydzy, owsa, gryki, jęczmienia,
ryżu i żyta, które są źródłem złożonych węglowodanów i błonnika - powin niśmy je zjadać w ilości 5-6 porcji dziennie. Jedna porcja produktów zbożowych to:- kromka
chleba- 4 kromki
pieczywa chrupkiego- mała
bułka (np.
kajzerka,
grahamka)- pół dużej
bułki- 1/2 szklanki gotowanej
kaszy- 1/2 szklanki gotowanego
ryżu- 3 łyżki
muesli (nie słodzonego!)- 1 szklanka
makaronuCodziennie człowiek powinien spożywać 3 - 4 porcje warzyw. Porcja warzyw to:- duży
ziemniak lub dwa małe- średni
ogórek-
papryka-
pomidor- szklanka surówki z warzyw- plaster dyni- 1/2
cukinii,
bakłażana- 1/2
kalafiora- 1/2
brokuła- 5-6 liści
sałaty- 3/4 szklanki soku z warzyw- szklanka
groszku,
kukurydzy- 1/2 szklanki nasion strączkowych- 1/2 szklanki gotowanej
włoszczyzny- szklanka
soku warzywnegoKolejne piętro piramidy to
owoce. Należy jeść 2 porcje
owoców dziennie, a porcja to:- średnie
jabłko- plaster
arbuza- 2
kiwi,
morele,
śliwki-
gruszka-
banan-
pomarańcza- 1/2 dużego
grejfruta- 1/2 szklanki
winogron,
czereśni,
wiśni- szklanka
truskawek,
malin,
jagód,
borówek,
porzeczek- 3/4 szklanki
soku owocowego- 3 łyżki
dżemu,
konfitury,
sorbetu- 1/4 szklanki
rodzynekMleko i
przetwory mleczne - potrzebne 4 porcje. Porcja to:- szklanka
mleka- szklanka
kefiru- szklanka
jogurtu- 3/4 szklanki gęstego
jogurtu (bałkańskiego)- 1/2 szklanki
śmietany lub
mleka zagęszczonego- średni plaster
twarogu- mały
serek topiony- 2 plastry
sera żółtegoMięso,
jaja ,
orzechy i
ryby - 2 porcje dziennie:Porcja to kawałek 100-200g, a więc nie większy niż wielkości zaciśniętej dłoni.- 1/2
piersi kurczaka-
udko kurczaka- 2 plastry
wędliny,
szynki, pasztetu- 1
parówka,
cienka kiełbaska- 2
jajka- 1/2 szklanki
orzechówTłuszcze i
słodycze (im mniej tym lepiej):- łyżeczka
masła,
margaryny,
oleju,
oliwy- łyżka
majonezu,
sosu sałatkowego- łyżeczka
cukru- łyżeczka
miodu- kulka
lodów- 4
herbatniki,
krakersy,
biszkopty- kawałek ciasta wielkości talii kart- 1/2 szklanki budyniu- 1/4 tabliczki
czekolady- 30 gramów
chipsówSpożywanie
słodyczy powinno być okazjonalne, góra 3-4 porcje w tygodniu. Większość
słodyczy to produkty wysoko-przetworzone, zawierające dużo
cukru, dodatków chemicznych, barwników, konserwantów, związków zapachowych, polepszaczy smaku, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Podobne właściwości mają
chipsy i inne chrupki smakowe, zawierające dużo
soli,
cukrów, przypraw i tłuszczów, często w szczególnie szkodliwej postaci utlenionej. Produkty te poza wartościami smakowymi, nie mają w sobie niczego zdrowego.
WODA zdrowia
doda - każdy powinien wypijać minimum 1,5 litra
wody dziennie.