Wykonanie
« Powrót  Opis:Przewlekła niewydolność układu krążenia to choroba, w której
serce w całości, albo jedna z jego komór, nie jest w stanie wykonywać pracy skurczowo-rozkurczowej.W zależności od stopnia zaawansowania choroby obserwuje się przyspieszenie rytmu
serca, zaburzenia wartości ciśnienia tętniczego, duszność (często napadową), obrzęki (zwłaszcza kończyn dolnych), sinicę.Przyczyny niewydolności krążenia mogą być różnorodne. Począwszy od nadciśnienia tętniczego, zaburzeń rytmu
serca, poprzez wady
serca, zapalenie osierdzia, po zawał
serca.Niewydolność krążenia można podzielić w zależności od zaawansowania choroby:stopień I - nie ma żadnych objawów niewydolności krążenia w spoczynku i przy zwykłym wysiłku;stopień II - przy większych wysiłkach pojawia się zmęczenie i duszność;stopień III - dolegliwości pojawiają się przy każdym, nawet niewielkim wysiłku, co powoduje niestety konieczność ograniczenia aktywności fizycznej;stopień IV - objawy niewydolności występują nawet w stanie spoczynku i przy najmniejszym wysiłku fizycznym.Leczenie objawowe niewydolności krążenia opiera się, oprócz stosowania farmakoterapii, przede wszystkim na zmniejszeniu obciążenia
serca dzięki ograniczeniu aktywności fizycznej oraz zmniejszeniu masy ciała, jeśli chory cierpi na nadwagę lub otyłość. Konieczne jest również zastosowanie diety ubogo
solnej, niekiedy z ograniczeniem płynów.Niewiele tłuszczuZe względu na tak duże zróżnicowanie nasilenia objawów, przy układaniu diety szczególnie ważne jest określenie dobowego zapotrzebowania energetycznego, zwłaszcza że większość chorych prowadzi półleżący tryb życia, o znacznie ograniczonej aktywności fizycznej. Dlatego dieta nie powinna przekraczać 1500-2000 Kcal/dobę. Taki poziom energetyczny nie dopuszcza do odkładania się nadmiaru energii w tkance tłuszczowej pacjenta. W przypadku nadwagi energia diety powinna zostać jeszcze bardziej ograniczona, aby uzyskać spadek masy ciała.W celu zmniejszenia kaloryczności i zawartości tłuszczu pochodzenia zwierzęcego w diecie należy wybierać chude gatunki ryb i
mięs oraz
produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Tłuszcz nie powinien dostarczać więcej niż 30% energii diety. Zwiększa się natomiast ilość
białka 1,5-2 g/1 kg masy ciała ze względu na stosowanie
leków moczopędnych.Mało
soliOgraniczenie ilości
sodu w diecie jest spowodowane zatrzymaniem przez nerki
jonów sodowych (a co za tym idzie
wody) prowadzącym do powstania obrzęków. W ostatnich latach zalecenia dotyczące dozwolonej ilości
sodu w diecie znacznie się zmieniły. Do niedawna stosowane były diety bardziej restrykcyjne, nawet tzw. bezsodowe, z których rezygnuje się teraz dzięki możliwości stosowania
leków moczopędnych. Dieta bezsodowa, w której dopuszczalna ilość
sodu na dobę wynosi 50 mg, ogranicza jadłospis tylko do
owoców,
soków owocowych oraz
ryżu. Włączenie
mięsa, produktów zbożowych i
mlecznych oznaczałoby przekroczenie limitu 50 mg
sodu. Tak jednostronna dieta wiąże się ze znacznym ryzykiem wystąpienia niedoborów
białka, witamin i składników mineralnych. Jest również bardzo uciążliwa dla pacjentów.Obecnie zaleca się nieprzekraczalnie 1200 mg
sodu na dobę, co odpowiada 3g
soli kuchennej. Dieta przeciętnego Polaka dostarcza ponad 16g
soli kuchennej! Aby ograniczyć ilość
sodu w diecie, należy zrezygnować z używania
soli kuchennej podczas przyrządzania posiłków. Ponieważ na początku trudno jest się przyzwyczaić do zupełnie nowego smaku potraw, można stosować
sól potasową, dostępną w aptekach. Warto również spróbować przypraw
ziołowych jak
bazylia,
tymianek,
estragon, które nadają potrawom lekki słonawy smak. Urozmaicenie smakowe
daje również
czosnek,
chrzan,
natka pietruszki,
koperek,
kminek,
wanilia oraz
sok z cytryny.Należy unikać produktów, które dostarczają dużo
soli, takich jak wszelkiego rodzaju kiszonki (
kapusta kiszona,
ogórki kiszone) i marynaty,
sery żółte, konserwy,
śledzie solone, wędzonki, pasztety,
wędliny podrobowe, przegryzki w rodzaju słonych paluszków,
chipsów i snacków. Bogate w sód są również mieszanki przyprawowe typu jarzynka,
Vegeta,
kostki rosołowe oraz
buliony w proszku. Dużych ilości
soli dostarcza także
pieczywo, zbożowe
produkty śniadaniowe (
płatki,
kaszki,
muesli),
makarony i
wędliny.Więcej potasuPodczas przyjmowania
leków moczopędnych bardzo często dochodzi do występowania niedoborów potasu, którego duże ilości zostają wydalone z moczem. Dlatego w diecie muszą się znaleźć produkty będące jego najlepszym źródłem, a więc:
pomidory,
owoce i
soki owocowe,
mleko,
ziemniaki,
mięso. Szczególnie godny polecenia jest
sok pomidorowy, którego szklanka zawiera około 620 mg potasu. Należy jednak zwrócić uwagę, czy producent soku dla poprawienia jego smaku nie dodał
soli. Wtedy lepiej z gotowego soku zrezygnować i przyrządzić go w domu ze świeżych
pomidorów. Spośród
owoców najwięcej potasu zawierają
pomarańcze,
banany i
awokado. Bogate w potas są również
owoce suszone.Dużo witaminy CZ moczem wydala się również znaczną ilość witaminy C. Dlatego warto przypomnieć, które produkty są szczególnie bogate w tę witaminę:
natka pietruszki (177,7 mg witaminy C/100g produktu),
papryka czerwona (144 mg),
brukselka (94 mg),
brokuły (83 mg),
szpinak (67,8 mg),
kapusta włoska (64 mg),
kapusta biała (48 mg),
cytryna i
pomarańcza (49-50 mg). Często jednak samo zwiększenie ilości witaminy C w diecie nie wystarcza i konieczne jest stosowanie jej preparatów.Potrawy lekkostrawneW niewydolności krążenia bardzo często dochodzi do zaburzeń czynności przewodu pokarmowego. Dlatego należy stosować dietę lekkostrawną, z wyłączeniem potraw i produktów długo zalegających w żołądku.
Warzywa strączkowe i warzywa
kapustne, jeżeli pacjenci źle na nie reagują, powinny być usunięte z jadłospisu z powodu ich właściwości wzdymających.Aby nie obciążać przewodu pokarmowego, dzienną rację pokarmową należy podzielić co najmniej na 5 małych objętościowo posiłków: I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Ostatni posiłek spożywa się nie później niż 2-3 godziny przed snem. Z powodu zatrzymywania
wody w organizmie należy raczej zrezygnować z przyrządzania zup. Ograniczenie ilości wypijanych płynów (do 1 litra na dobę) jest stosowane tylko w przypadku nadmiernego pragnienia lub w bardzo ciężkich przypadkach niewydolności krążenia. Podczas przyrządzania potraw należy unikać smażenia i duszenia poprzedzonego obsmażaniem. Najbardziej wskazane jest gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii oraz duszenie bez obsmażania.Jadłospis 1I śniadanie Zupa
mleczna na płatkach owsianych
Kajzerka z
margaryną i
dżememII śniadanie
Brzoskwinia Bułka z
serkiem twarogowym ziarnistym Sok owocowyObiad
Kurczak pieczony w folii
Ziemniaki pureeGotowane
buraczki Tarta marchewka z
jabłkiemPodwieczorek
Jogurt naturalnyKolacja
Chleb biały z
margaryną Gotowana
wołowina Sałatka z
pomidorów i
ogórków Herbata z
mlekiemJadłospis 2I śniadanie
Chleb biały z
margaryną Twarożek ze
szczypiorkiem Herbata z
mlekiemII śniadanie
Pomarańcza Jogurt naturalnyObiad Pulpety z
cielęciny Sos
koperkowy Ziemniaki z
wody Sałata z
olejem Sok owocowyPodwieczorek
Jabłko pieczoneKolacja
Kajzerka z
margaryną Ryba gotowana po grecku
Herbata z
mlekiemDodaj przepis do ulubionych!(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników :Ilość ocen : 0Wykonanie:DietyKomentarze:Autor: PawellYData: 2013-10-22Lubie wracac na ta strone ale musze przyznac ze ciezko bylo ja znalezc w google, byla gdzies na 4 stronie. Przydalo by sie jej pozycjonowanie polecam wpisac w google : seo stronka z seo poradami i znajdziesz tam ciekawy i darmowy sposob na podniesienie pozycji w wyszukiwarkachAutor: eledant(ona)Data: 2009-06-26Jak ja mam nadciśnienie i
cukier,i wrzody na żołądku i 12-nicy,miażdzyce w 7o-ciu % to ja nie wiem co ja mam jeść.Na cukrzycę czarny
chleb,na żołądek biały-na cukrzycę
masło i
jajo,na nadciśnienie nie można bądż mądry i pisz wiersze.Ha ha ha.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: