Wykonanie
Jestem zachwycona tym, co właśnie zjadłam i co widzicie niżej. Cudowne, cudowne w smaku ! :)
Absolutny misz-masz , który powstał jak to zazwyczaj u mnie bywa z rzeczy, które znalazłam w lodówce: kawałek
schabu, puszka
groszku...Do rzeczy. Na talerzu jest zapiekanka z
purre z
ziemniaków z
zielonym groszkiem i skwareczkami ze
schabu, pięknie podpieczona z
mozzarellą. Ta masa jest delikatna w smaku i idealnie komponuje się z
sałatą z
pomidorami,
ogórkiem,
ziołami i
sosem jogurtowym. A w czasie pieczenia można jeszcze na górę wbić jajeczko, będzie jeszcze pyszniej.Może to niezbyt "wyględne" danie ;-), jednak serdecznie Was namawiam do wypróbowania!
Składniki :1 kg
ziemniaków1 duża puszka
zielonego groszku2-3 surowe kotlety
schabowe1 łyżeczka
oleju1 łyżeczka
masłatarta mozzarellasól,
pieprz do smakuDodatkowo :
olej do posmarowania blachyposiekany
koperekdowolna
sałatakawałek zielonego
ogórkapomidor1 łyżka
jogurtu naturalnego1 mały ząbek
czosnkuszczypta
cukrusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki gotuję do miękkości, jeszcze gorące duszę razem z
masłem na puree. Odcedzam
groszek, duszę go widelcem, dodaję do
ziemniaków. Kotlety siekam drobno, oprószam
solą i
pieprzem, wrzucam na patelnię z rozgrzanym
olejem, smażę do zrumienienia. Przekładam do
ziemniaków z
groszkiem. Mieszam dokładnie, aż powstanie jednolita masa, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Wykładam masę (na grubość ok. 2 cm) na natłuszczoną blachę, posypuję ją startą
mozzarellą, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekę ok. 30 minut.
Sałatę siekam lub rwę na kawałki, mieszam z pokrojonymi drobno
ogórkami i
pomidorami, polecam sosem z
jogurtu,
czosnku,
cukru,
soli i
pieprzu.Podaję na gorąco - porcja zapiekanki, a na niej
sałatka.Przepis autorski.