Wykonanie
Moją nową wyciskarkę już znacie? Poznałam już jej możliwości wyciskania
soków, a teraz testuję różne połączenia smakowe.
Jabłko i
marchewka są zestawieniem klasycznym - smak tego połączenia znamy prawie wszyscy (jak nie z
soków, to z surówek). U nas w domu nikt też nie ma problemu ze skonsumowaniem tego smaku.Problem zawsze pojawiał się przy burakach - wiemy, że mają dużo witamin i mikroelementów, że poprawiają odporność, że uwalniają od zgagi, że obniżają ciśnienie
krwi... Ale pryzjmowaliśmy je do tej
pory tylko w formie obiadowej sałatki lub czerwonego barszcyzku. Nawet
botwinka nie wywołuje radości...
Wyciskarka Sana zmotywowała mnie do spróbowania, jak rodzinka zareaguje na sok z dodatkiem czerwonego
buraczka. Kolor wszystkim sie spodobał. Smak? Spróbowaliśmy soku z samych
buraków i był dla nas zbyt intensywny. Wymieszany jednak z
marchewką i
jabłkiem okazał się rewelacyjny. Spróbujcie sami :)Składniki:1 mały
burak4 duże
marchewki3 duże
jabłka1
pomarańcza - jeśli lubisz
Sposób przygotowania:
Warzywa i owoce wyszoruj. Z
pomarańczy i
jabłek usuń skórkę, obierz też
buraki. Pokrój składniki na paski (
marchewka na ćwiartki,
jabłko na ósemki,
pomarańcza na ćwiartki,
burak w paski o grubości 1 cm).Wrzucaj kolejno do wyciskarki. Wymieszaj, przelej do szklaneczek i podawaj :)Sok najlepiej wypić od razu, ale sok z wyciskarki Sana możesz przechowywać nawet 48 godzin w lodówce :)