ßßß Cookit - przepis na Sok z jabłkowo-marchewkowy z burakami

Sok z jabłkowo-marchewkowy z burakami

nazwa

Wykonanie

Moją nową wyciskarkę już znacie? Poznałam już jej możliwości wyciskania soków, a teraz testuję różne połączenia smakowe.
Jabłko i marchewka są zestawieniem klasycznym - smak tego połączenia znamy prawie wszyscy (jak nie z soków, to z surówek). U nas w domu nikt też nie ma problemu ze skonsumowaniem tego smaku.
Problem zawsze pojawiał się przy burakach - wiemy, że mają dużo witamin i mikroelementów, że poprawiają odporność, że uwalniają od zgagi, że obniżają ciśnienie krwi... Ale pryzjmowaliśmy je do tej pory tylko w formie obiadowej sałatki lub czerwonego barszcyzku. Nawet botwinka nie wywołuje radości...
Wyciskarka Sana zmotywowała mnie do spróbowania, jak rodzinka zareaguje na sok z dodatkiem czerwonego buraczka. Kolor wszystkim sie spodobał. Smak? Spróbowaliśmy soku z samych buraków i był dla nas zbyt intensywny. Wymieszany jednak z marchewką i jabłkiem okazał się rewelacyjny. Spróbujcie sami :)
Składniki:
1 mały burak
4 duże marchewki
3 duże jabłka
1 pomarańcza - jeśli lubisz
Sposób przygotowania:
Warzywa i owoce wyszoruj. Z pomarańczy i jabłek usuń skórkę, obierz też buraki. Pokrój składniki na paski (marchewka na ćwiartki, jabłko na ósemki, pomarańcza na ćwiartki, burak w paski o grubości 1 cm).
Wrzucaj kolejno do wyciskarki. Wymieszaj, przelej do szklaneczek i podawaj :)
Sok najlepiej wypić od razu, ale sok z wyciskarki Sana możesz przechowywać nawet 48 godzin w lodówce :)
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/01/sok-z-jabkowo-marchewkowy-z-burakami.html